Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 05. 2021. 09:33   >>  09:39 4

ŠEHOVIĆ

Cilj izmjena Opšeg zakona o obrazovanju "čistka"

Predsjednik odbora nadležnog za prosvjetu Damir Šehović saopštio je tokom rasprave o izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju da se njima vrši do sad neviđena "čistka" više stotina, pa i do hiljadu nepodobnih ljudi iz obrazovanja. Takođe, naglasio je da je namjerno izbjegnuta javna rasprava u vezi sa ovako važnim zakonom.

Ove izmjene, između ostalog, kako naglašava, podrazumijevaju reizbor svih direktora i pomoćnika direktora, ali i školskih odbora u roku od jednog, odnosno dva mjeseca od usvajanja zakona.

"Ovim zakonom vršite klasičan revanšizam po političkom, a plašimo se i nacionalnom ključu. A ako bih htio da budem politički maliciozan, kazao bih da zakon predlažete da biste namjerno razorili komplatan prosvjetni resor, koji predstavlja stub svakog, pa i našeg društva. Promjene u svakom sistemu su dobrodošle, baš kao i njegovo unaprjeđenje u kadrovskom i svakom drugom smislu, ali satiranje institucija nije. Zato je ovaj predlog, za kakvim niko nikad nije posezao, apsolutno neprihvatljiv, zbog čega i očekujem da se naši međunarodni partneri uključe, na identičan način na koji su to učinili kada je riječ o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima i tužilačkim zakonima”, kazao je Šehović na Odboru.

On je napomenuo da vlast ovim izmjenama nije promijenila ono zbog čega je kritikovala prethodnu - način izbora direktora, već je samo otvorila sebi mogućnost da odjednom smijeni sve u obrazovnom sistemu, i da dovede na stotine i stotine novih i "podobnih".

“Drugim riječima, nikad jasnije nijeste pokazali da vama nije cilj da unaprijedite sistem, nego da ispunite političke zadatke za koje ste donedavno optuživali bivšu vlast i to na najbrutalniji način", rekao je Šehović.

Reizbor svih direktora škola, kojih ima preko 200, planiran je već mjesec dana po usvajanju Izmjena, a reizbor svih pomoćnika kojih takođe ima više stotina planiran je dva mjeseca po usvajanju Izmjena.

Osim toga, planiran je reizbor svih školskih odbora u kojima sjede i predstavnici roditelja i zaposlenih. Na kraju, vladajuća većina je, kako naglašava Šehović, po ovako važnom zakonu izbjegla bilo kakvu javnu raspravu, a nije konsultovala ni sindikat, strukovna udruženja, kao ni nevladine organizacije, čime je jasno pokazala prave skrivene, a tako očigledne namjere.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније