Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: Portal RTCG ]

10. 05. 2021. 09:49 >> 10:01
6

JANJUŠEVIĆ

Formiranje vlasti bez DF-a ugrozilo bi rad parlamenta

Izvršni direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da bi formiranje vlasti bez Demokratskog fronta u Herceg Novom zakomplikovalo funkcionisanje, kako parlamenta, tako i izvršne vlasti.

Nacionalne i državotvorne teme koje su dominantne u Nišiću, bile su u drugom planu u Herceg Novom, smatra Jasnjušević. Kaže da je fokus bio na lokalnim temama.

“Čini mi se da su tenzije bile spuštene. Izbori su protekli u mirnijoj atmosferi, a mislim da će i naredni lokalni izbori u drugim gradovima proteći u sličnoj atmosferi”, kazao je Jasnjušević.

Ističe da je na to dosta uticala Demokratska partija socijalista. 

“DPS ni kada je bio na vlasti na državnom nivou u Herceg Novom nije mogao da utiče na formiranje lokalne vlasti. I ovog puta su izbori bili izvjesni, jer se znalo ko bi mogao da strukturira novu vlast, tako se i pomjerio fokus na to koje će strukture dominirati, ko će uspjeti da formira vlast”, kazao je Janjušević.

Za njega je veliki kuriozitet rezultat Novske liste.

“Novska lista je već participirala u prethodnoj vlasti sa tri svoja odbornika. Izgleda da se to pokazalo kao dobar metod i tako su stekli trend kod građana”, kazao je on.

Ukoliko Demokrate, Novska lista i URA formiraju vlast, to bi narušilo povjerenje u aktuelnu vlast, smatra on.

“Mislim da bi to u nekom segmentu narušilo ionako vidljivi odnos nepovjerenja u aktuelnu većinu u državnom parlamentu i mislim da bi to zakomplikovalo funkcionisanje kako parlamenta, tako i izvršne vlasti. U tom dijelu ne bih spekulisao kako može teći proces pregovaranja”, ističe Janjušević.

Smatra da posebno ohrabruje to što građanska lista koja se bavi lokalnim problemima ima zapažen rezultat koji može da utiče na formiranje vlasti.

Govoreći o 2.000 građana sa duplim pravog glasa, Janjušević je kazao da je to naslijeđeno od prethodne vlasti, a da je nova zažmurila na to.

“Ja mislim da se aktuelna vlast nije snašla. Prihvatila je taj vruć krompir u rukama nemajući mehanizama, pogotovo medijskih, da eksponira taj problem i da se rješava kako bi trebalo da se rješava”, kazao je Janjušević.

Očekivao je veću izlaznost, barem tri odsto.

“Izbori su se završili u onom dijelu procenata kao 2018. godine. Mislim da je tome doprinijela atmosfera nepodizanja tenzija”, istakao je direktor Centra za političku edukaciju.

Ističe da je DPS bila svjesna svoje snage u Herceg Novom. 

"I nije mnogo upirala da taj status prmijeni, osim što je iskoristila taj momenat duplo upisanih birača baš zbog ove situacije i težine svoje situacije u Novom, ne bi li njihov padi bio bolje maskiran", kazao je Janjušević.

Dodaje da je izborni dan prošao u fer i dostojanstvenoj atmosferi.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније