Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 05. 2021. 16:53 >> 16:53
2

ĐUKANOVIĆ - GRLIĆ RADMAN

"Za integracije potrebna i podrška EU"

Od nas se sa pravom očekuje ozbiljan napredak na planu vladavine prava, kako bi pružili dovoljno argumenata za povjerenje Evrope, ali nam treba i podrška s druge strane, koja je naročito dragocjena od zemalja poput Hrvatske, koje imaju najsvježije iskustvo u tom procesu, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako navode, Đukanović je primio ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Grlić Radman je iskazao zahvalnost našoj državi za brzu reakciju i pomoć koju je pružila Hrvatskoj u saniranju posljedica razornih zemljotresa. On je naglasio da je donacija 10 hiljada doza vakcina gest prijateljstva za Crnu Goru koju Hrvatska snažno podržava na evropskom putu i koju je podržavala na putu ka članstvu u NATO.

Prenoseći pozdrave premijera Andreja Plenkovića potvrdio je punu spremnost za dalju saradnju, pomoć i dijeljenje iskustava na ekspertskom planu, posebno u poglavljima 23 i 24, i drugim važnim oblastima na tom putu.

"Evropske vrijednosti za Hrvatsku nemaju alternativu. Stabilnost regiona, dobrosusjedstvo i njegova puna funkcionalnost je zajednički interes, koji svima u regionu treba da bude imperativ", istakao je Grlić Radman.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom visoko cijeneći pažnju koju Crna Gora ima od zvaničnog Zagreba čiji je sastavni dio i prilika za razgovorima na visokom nivou.

"Odnosi dvije države nijesu samo dobrosusjedski, već i prijateljski i partnerski kroz zajedničko članstvo u NATO. Poseban doprinos snaženju prijateljstva i razvoju saradnje predstavlja djelovanje diplomatsko-konzularnog predstavništva Hrvatske u Crnoj Gori", ocijenio je Đukanović uz uvjerenje da je tako i sa našom ambasadom u Zagrebu.

Đukanović je zahvalio Grliću Radmanu na donaciji vakcina, koja je vrijedan prijateljski gest prema Crnoj Gori u borbi sa pandemijom, i podrška da se proces imunizacije što kvalitetnije sprovede i steknu uslovi za zdravlje stanovništva i ekonomski oporavak. Istovremeno, zahvalio je i za nedvosmislenu podršku Crnoj Gori, ali i regionu na evropskom i evro-atlanstkom putu, kao i na spremnosti Hrvatske da podijeli svoja iskustva u procesu integracija.

"Put integracije, usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti, jedini je ispravan i moguć za Zapadni Balkan u cjelini", podsjetio je Đukanović.

Na toj liniji ukazao je na važnost nastavka sveobuhvatnih reformi, evropeizacije društva i dostizanje standarda uz nadu da se po ispunjenu tih ciljeva neće puno čekati na spremnost Unije za proširenje.

"Od nas se sa pravom očekuje ozbiljan napredak na planu vladavine prava, kako bi pružili dovoljno argumenata za povjerenje Evrope, ali nam treba i podrška s druge strane, koja je naročito dragocjena od zemalja poput Hrvatske koje imaju najsvježije iskustvo u tom procesu", poručio je on.

Uz ocjenu da Crna Gora baštini veoma odgovoran odnos prema zajedničkim interesima i prostoru koji dijelimo, Đukanović je iskazao zadovoljstvo što se i otvorena pitanja rješavaju na principima dobrosusjedstva, partnerstva i zajedničkih interesa.

Pozdravio je najavu održavanja susreta predstavnika dvije privredne komore i uspostavljanja direktne avio linije između Podgorice i Zagreba.

"Infrastrukturni projekti, koji bi nas povezali, poput Jadransko-jonskog gasovoda i auto-puta, moraju se pažljivo zajednički ispratiti, jer ukoliko želimo vrijednosno da pripadamo Zapadnoj Evropi, moramo paralelno djelovati i u pravcu infrastrukturnog povezivanja", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније