Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 05. 2021. 10:43 >> 10:44

PIACI

Crna Gora promoter mira na Mediteranu

Zemlje sredozemnog basena prepoznaju Crnu Goru kao državu multikulturalnog sklada i promotera mira, što su vrijednosti na kojima počiva misija Parlamentarne skupštine Mediterana, kazao je generalni sekretar PAM-a Serđo Piaci. Šef stalne delegacije Skupštine pri PAM-u Dragan Krapović kazao je Crna Gora razvija dobrosusjedske odnose, zasnovane na obostranom uvažavanju, te snaženju ekonomske razmjene.

Na inicijativu Piacia, održan je virtuelni sastanak sa članovima novoformirane stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PAM-u.

“Otvarajući sastanak, generalni sekretar Piaci pozdravio je ponovno aktiviranje skupštinske delegacije u okviru PAM-a, izrazivši posebno zadovoljstvo činjenicom da zemlje sredozemnog basena prepoznaju Crnu Goru kao državu multikulturalnog sklada i promotera mira, što su vrijednosti na kojima počiva misija Parlamentarne skupštine Mediterana”, navodi se u saopštenju Skupštine.  

Ambasador Piaci upoznao je poslanike i poslanice sa strukturom i širokim spektrom djelovanja PAM-a, kako bi postavili što kvalitetnije osnove za uspješan angažman skupštinske delegacije unutar ove jedinstvene političke i međunarodne organizacije.

“U fokusu razgovora bila je predstojeća 15. plenarna sjednica PAM-a koja će se ove godine održati početkom juna, a koja će prije svega biti posvećena neophodnim naporima za oporavak od pandemije Kovida 19, kako bi se prevazišli drastični izazovi s kojima se suočavaju ekonomije i društva u našoj regiji”, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar Piaci naveo je da će poseban akcenat ovogodišnjeg zasijedanja PAM-a biti usmjeren i ka izuzetno važnim temama posvećenim klimatskim promjenama, temeljnim ljudskim pravima, borbi protiv terorizma i nasilja u porodici, te prednostima i razvoju vještačke inteligencije.

Šef stalne delegacije Skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Mediterana poslanik Dragan Krapović istakao je da je Crna Gora određen period bila nedovoljno aktivna u okviru PAM-a, ali da je formiranjem delegacije u novom sazivu Skupštine, potvrdila spremnost za nastavak razvoja sveukupne saradnje sa zemljama regiona i Mediterana.

“Krapović je dodao da zastupajući građanski koncept moderne države zasnovane na vladavini prava i poštovanju različitosti, Crna Gora, kao članica NATO saveza i prva naredna članica Evropske unije, permanentno razvija dobrosusjedske odnose, zasnovane na obostranom uvažavanju, te snaženju ekonomske razmjene, što predstavlja ključan pristup za izgradnju mehanizama održivih partnerstava i uzajamne solidarnosti”, navodi se u saopštenju.

Inspirisani progresom u borbi protiv aktuelne globalne pošasti kao najvećeg izazova naše generacije, sagovornici su izrazili uvjerenje da će posredstvom parlamentarne diplomatije kao veoma korisnog načina podrške međunarodnom dijalogu, koji je danas neophodniji nego ikada ranije, uspjeti prevazići predstojeće prepreke i time stvoriti uslove za nastavak prosperiteta svih mediteranskih država pojedinačno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније