Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

01. 05. 2021. 08:40   >>  19:12 12

MEDOKS

Pažljivo ćemo pratiti suđenje za državni udar

Nije prikladno da nagađamo o tekućem pravnom postupku u slučaju državnog udara iz 2016. godine, ali možete biti sigurni da će ga, kao i prethodno suđenje, međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, pažljivo pratiti, kaže u intervjuu za Pobjedu britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Ističe da je važno da zemlje u ovom regionu imaju dobre međusobne veze kako bi nastavile rad na bližoj integraciji koja se odvija pod okriljem Berlinskog procesa i koja se smatra korakom ka pridruživanju regiona EU.

Ona nije željela da komentariše razrješenje ministra Vladimira Leposavića koje je tražio premijer Zdravko Krivokapić zbog njegovog  negiranja genocida u Srebrenici u parlamentu 26. marta.

“Razlog zbog kojeg imamo Ambasadu u Crnoj Gori je upravo da bi stekli bolje razumijevanje političke situacije u zemlji, kao i vladinih prioriteta i politika. Ali, kao što sam već nekoliko puta rekla, neću iznositi pretpostavke o namjerama Vlade ili pojedinaca, već ćemo ih procjenjivati na osnovu njihovih postupaka”, navela je Medoks.

Ona je kazala da je prerano za ocjenu učinka ove vlade.

“Crna Gora je doživjela prvu promjenu vlasti u posljednjih trideset godina, kroz jedan izborni proces, a promjena vlasti je rijetko glatka. Spominjete kredit koji je Vlada obezbijedila putem euroobveznica i koji je plasiran na Londonskoj berzi. Nadam se da to znači da su se privukli kvalitetni investitori, a koliko znam, mnogi od njih su bili Britanci. U Ujedinjenom Kraljevstvu, kada je riječ o državnim finansijama, javnost se više usredsređuje na ono na šta će se taj novac trošiti a to je ono što nas ovde najviše zanima”, kazala je ambasadorka.

Vjeruje da je u najboljem interesu ove zemlje da nastavi svoj put ka pristupanju Evropskoj uniji, a ohrabrujuće je, kaže, vidjeti da se Vlada savjetuje s EU u procesu izmjena ovog zakona.

“Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora imaju dugogodišnje odnose za koje smatramo da će se i dalje razvijati u nekoliko oblasti. Želimo da podržimo posvećenost Crne Gore evroatlantskom pravcu. Zajedno radimo u oblastima koje uključuju odbranu i borbu protiv organizovanog kriminala. Takođe, dijelimo iskustvo u oblastima kao što su demokratske i pravosudne reforme, obrazovanje i jačanje poslovnog okruženja. Želimo da ojačamo trgovinske i investicione veze sa Crnom Gorom, a vjerujem da za tim postoji mogućnostu oblastima u kojima bi poslovna stručnost Ujedinjenog Kraljevstva ovdje mogla imati pozitivan uticaj – uključujući, primjera radi, zelenu energiju i održivu infrastrukturu”, kazala je ona.

Ima još posla kako bi se poslovno okruženje u Crnoj Gori poboljšalo posebno na pitanjima unapređenja vladavine zakona i borbe protiv korupcije.

“Investitori moraju imati jednake uslove pri nadmetanju za ugovore, biti uvjereni da će se njihovi ugovori poštovati i imati mogućnost da traže svoja prava pred sudovima ako naiđu na probleme. Radimo sa Crnom Gorom u nekim od ovih oblasti na jačanju pravosuđa, na suzbijanju korupcije i na jačanju javnopr ivatnog dijaloga”, smatra Medoks.

Ona je istakla da je Crna Gora Ujedinjenom Kraljevstvu  važna kao NATO saveznica u ovom regionu.

“Što se tiče vašeg pitanja o državnom udaru, koliko shvatam, čeka se ponovno suđenje za pomenuti slučaj. Nije prikladno da nagađamo o tekućem pravnom postupku, ali možete biti sigurni da će ga, kao i prethodno suđenje, međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, pažljivo pratiti”, kazala je ona.

Kazala je da je važno da zemlje u ovom regionu imaju dobre međusobne veze kako bi nastavile rad na bližoj integraciji koja se odvija pod okriljem Berlinskog procesa i koja se smatra korakom ka pridruživanju regiona EU.

“Od promjene vlasti u Crnoj Gori sarađujemo sa novim pojedincima i neizbježno je da će biti potreban jedan proces izgradnje povjerenja to je normalno. Crna Gora je bitna NATO saveznica i isto je tako za našu saradnju važno uzajamno povjerenje. Teška su vremena, ali Crna Gora ima prijatelje”, kazala je ona.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније