Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

23. 04. 2021. 10:33 >> 21:01
6

ABAZOVIĆ

Promjene u tužilaštvu nužne, sporni modaliteti

Zamjerke vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića sa prve debata o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu bile su vrlo konstruktivne i dio njih je prihvatljiv za parlamentarnu većinu,  rekao je potredsjednik Vlade Dritan Abazović na drugoj debati koja se ogranizuje u staroj zgradi Vlade.

Od predstavnika političkih partija prisutni su predstavnici Socijaldemokratske partije, Prave Crne Gore, Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke.

"Niko do sada nije rekao da promjene u tužilaštvu nisu neophodne, sporni su samo modaliteti, a o tome moramo da se dogovorimo kao društvo", istakao je Abazović.

Dekan Fakulteta za evropske i državne studije prof. dr Đorđije Blažić rekao je da je reforma svih državnih institucija neophodna, a ne samo tužilaštva.

"Problemi su i normativni i institucionalni i kadrovski", naveo je on.

Na drugu otvorenu debatu pozvani su i predstavnici parlamentarnih političkih partija, predstavnici civilnog sektora, ambasadori Kvinte, predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Podgorici, predstavnici stručne javnosti, profesori prava i predstavnici Državnog tužilaštva.

Rukovoditeljka Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković rekla je da nema dilemu da tužioci moraju da odu.

"Ako to bude urađeno na način koji nije legitiman, posljedice će biti katastrofalne", istakla je Ćalović Marković.

Možemo, prema njenim riječima, da sačekamo još pola godine, "pa da reformu uradimo ljudski".

"Do ove debate smo došli zbog pritiska javnosti. Ne smijemo kao društvo da dozvolimo da se sa svakom promjenom vlasti mijenjaju tužioci. Valjda sad treba da postavimo temelje neke nove Crne Gore i zato je važno da se ovakve stvari ne rade iza zatvorenih vrata", rekla je Ćalović Marković.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović naveo je da je zajednička potreba društva da uredimo sistem.

"Neophodno je da Vlada utvrdi Nacrt zakona i organizuje javnu raspravu u trajanju od 20 do 40 dana. Ova debata ne može biti zamjena za javnu raspravu", istakao je Radulović.

On je još kazao da je nacrtom, suprotno preporukama Venecijanske komisije, predviđen re-izbor svih članova Tužilačkog savjeta.

Velika je greška, prema njegovim riječima, da "u namjeri da ostvarite neki cilj ostvarite veliku štetu za sistem i državu u cjelosti".

"Moj predlog je da se mi iz akademske zajednice povučemo, a da vi političari postignete društveni dogovor i izaberete VDT tro-petinskom, ili dvotrećinskom većinom", rekao je Radulović.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić je rekao da nema riječi da su se izmjene Zakona o državnom tužilaštvu radile iza zatvorenih vrata.

"Nikada nismo imali legitimniji proces. Nije tačno da nije bilo rasprave o ovome. Mi govorimo godinama o promjenama u tužilaštvu. Ovdje je riječ o čisto političkom pitanju",  smatra Milačić.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković kazao je da imamo apsolutna kršenja procedura.

"Mi ne znamo o čijem predlogu raspravljamo danas, jer ga nije predložio nijedan Ustavom propisan predlagač. Raspravljamo o nekom, maltene, privatnom dokumentu", naveo je Zeković.

Dodaje da iako se ovaj zakon naziva "Dritanov zakon" zapravo je DF-ov, odnosno Mandićev zakon.

"Vi ste samo izvršilac njihovih radova", rekao je Zeković Abazoviću.

Profesor Nebojša Vučinić kazao je da je očekivao od ove Vlade da ovo pitanje bude na dnevnom redu u januaru, i da je do sada završeno, kao i zakon o porijeklu imovine, s obzirom na predizborna obećanja.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније