Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 04. 2021. 14:16   >>  14:17 7

NACIONALNI SAVJET ALBANACA

Brisanje dijaspore iz registra boravišta neprihvatljivo

Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori obratio se predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Dritanu Abazoviću, predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, dopisom vezano za izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta, u kom su naglasili da je brisanje dijaspore iz registra boravišta štetno i neprihvatljivo.

Iz Nacionalnog savjeta Albanaca kazali su da su zadnjih dana, iz raznih medija saznali smo o inicijativi Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova vezano za izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

"Gdje je, kako smo saznali, najesencijalnije da će novi zakon omogućiti brisanje iz civilnog registra a potom i iz biračkog spiska (pravo glasa) naših iseljenika koji su ovdje rođeni a koji privremeno žive i rade u raznim zemljama svijeta”, kazali su.

Oni su dodali da u vremenu kada je život postao veoma dinamičan, kretanja i putovanja zbog posla i drugih su učestala, brz razvoj tehnologije koja je omogućila lakšom komunikaciju i obavljanje poslova sa daljine, umjesto da država Crna Gora predlaže pojednostavljenje procedura u birokratiji za svoje građane, a koji aktuelno žive i rade u inostranstvu, da im omogući da glasaju elektronskim putem, ili po ambasadama i konzularnim predstavništvima u bilo kojoj zemlji svijeta bez potrebe da budu prisutni fizički u svojoj zemlji, danas se sluša o inicijativama koje idu u suprotnom smjeru od savremenog razvoja, idu ka vraćanju u prošlost.

“Znajući da su pripadnici naše dijaspore emigrirali u raznim zemljama svijeta, veći dio, ne svojom voljom, već zbog raznoraznih razloga i dešavanja, počevši od političke i etničke diskriminacije, ratova u bivšoj Jugoslaviji, teške ekonomske situacije, izgubljenja radna mjesta i dr”, navodi se u dopisu Nacionalnog savjeta Albanaca.

Ističu da su, iako su napustili zavičaj, kontinuirano doprinijeli i još uvijek doprinose svom rodnom kraju kroz raznorazne pomoći, prilozima u lijekovima, finansijskim sredstvima za prevazilaženje posljedica pandemije Covid-19, a isto tako i kroz investicije u zavičaj, u otvaranju biznisa, razvoju i valorizaciji svojih imanja itd.

“Kao što smo do sada shvatili, iako još uvijek nezvanično, predlaže se ‘korekcija-ispravka’ registra prebivališta i boravišta, što znači uklanjanje ili brisanje iz registara svih onih koji trenutno nisu kod kuće ili se ne jave kod relevantnih organa da bi bili registrovani kao stanovnici u određenom roku. Kao rezultat ovog procesa, oni koji se sami ne registruju kao stanovnici više neće biti u crnogorskom biračkom spisku, zato što su privremenim poslom u dijaspori, od kojih većina planira da se jednog dana vrati u domovinu, u kući i zemlji svojih predaka”, navodi se u dopisu.

Poručuju da je za Albance u Crnoj Gori ova inicijativa besmislena, osim što joj smisao daju sumnje da se iza ove inicijative kriju određeni politički ciljevi koji se planiraju ostvariti u budućnosti.

“Za nas ovo je neprihvatljivo, štetno, tendenciozno, svakako sa posledicama u pogledu pokazatelja etničke strukture u budućnosti, kao autohton narod na ovom području, s tradicijom i nasleđem s generacije na generaciju. Obavještavamo Vas da su naši stavovi po ovome pitanju jasni. Protiv smo promjena kojima je cilj naškoditi, diskriminisati i „isključiti“ našu dijasporu iz budućih procesa u Crnoj Gori, za koja takođe procjenjujemo da će imati direktan negativan uticaj na Albance koji ovdje žive”, navodi se u dopisu.

Vjeruju da bi dijaspora trebala imati apsolutnu prednost za svako odlučivanje u Crnoj Gori, u odnosu na one koji su prije nekoliko godina došli iz drugih zemalja u Crnu Goru, i žive ovdje već duži niz godina.

“Poštovani premijeru, molimo Vas da još jednom preispitate stavove po ovom pitanju, da uzmete u obzir mišljenje pripadnika svih zajednica koje čine Crnu Goru. Predlažemo da se ova inicijativa u ovakvoj formi kao što je prezentovana ne nastavi jer ne donosi ništa dobro Crnoj Gori, a još manje pripadnicima nacionalnih manjina. Suprotno tome, dužni smo da radimo i angažujemo se svim demokratskim sredstvima protiv ove inicijative, kako se ne bi kršila, već unaprijedila prava naših sunarodnika u dijaspori. Uz nadu da će se pomoću dijaloga i razumijevanja postići najbolje prihvatljivo za sve, želimo Vam uspješan rad!”, zaključuje se u dopisu Nacionalnog savjeta Albanaca.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније