Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 04. 2021. 19:58 >> 19:59
1

PAHOR - INJAC

Integracija Z.Balkana u fokusu slovenačkog predsjedavanja

Integracija Zapadnog Balkana će biti u fokusu agende tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetu EU, kazao je predsjednik Slovenije Borut Pahor tokom sastanka sa ministarkom odbrane Crne Gore Oliverom Injac, dodajući da Crna Gora može računati na političku i ekspertsku pomoć Slovenije.

Injac, koja se nalazi u posjeti Sloveniji, istakla je da današnji susret predstavlja susret među prijateljima, državama koje se dobro poznaju i na čiji kvalitet odnosa treba biti ponosan.

"Dodala je da je saradnja Crne Gore i Slovenije uvijek bila od izuzetnog značaja na putu ostvarivanja samostalnosti, kao i progresa u domenu NATO i evropskih integracija. Injac je naglasila da je Slovenija značajno doprinijela kvalitetu naših reformskih procesa, ističući i njenu ulogu za napredak regiona, imajući u vidu da je ta zemlja uzor i putokaz za države Zapadnog Balkana", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pahor je, kako se navodi, ocijenio da se tradicionalno dobrosusjedski odnosi dvije države temelje na intenzivnom političkom dijalogu, zajedničkim vrijednostima i sadržajnoj saradnji u brojnim oblastima.

"Ukazao je i na očekivanje da će pregovori Crne Gore sa EU biti nastavljeni bržom dinamikom, te da će Crna Gora postati prva sljedeća članica Unije. U tom kontekstu, istakao je da će integracija Zapadnog Balkana biti u fokusu agende tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, dodajući da možemo računati na političku i ekspertsku pomoć Slovenije", navodi se u saopštenju.

Injac je pozdravila planirane prioritetne ciljeve Republike Slovenije tokom njenog predstojećeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije koje će započeti u junu 2021. godine, a naročito definisane oblasti djelovanja na polju odbrane koje se odnose na saradnju sa Zapadnim Balkanom pod zajedničkim bezbjednosnim i odbrambenim inicijativama Evropske unije.

Takođe, ministarka odbrane se sastala i sa predsjednikom slovenačkog parlamentarnog Odbora za odbranu Semom Bevkom i članovima Odbora.

"Na sastanku su razmijenjena mišljenja i stavovi o aktuelnoj političkoj, društvenoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, Republici Sloveniji i regionu Zapadnog Balkana, kao i aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane", kazali su iz Ministarstva.

Kako se dodaje u saoštenju, tokom zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Crne Gore Republici Sloveniji upriličena je i posjeta Istorijskom vojnom parku u Pivci u okviru kojeg se nalazi i muzejski eksponat podmornice koju je Crna Gora donirala Republici Sloveniji 2011. godine. Tom prilikom, ministarka Injac i ministar Tonin svečano su otkrili spomen ploču povodom desetogodišnjice od donacije podmornice Sloveniji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније