Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 04. 2021. 14:22   >>  14:23

ODGOVORILI ABAZOVIĆU

Netačno da bi SDT da posvađa državne organe

Netačne su tvrdnje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) želi da posvađa državne organe, odnosno unese razdor između Uprave policije i državnog tužilaštva, saopštio je SDT.

Iz SDT-a su ovo saopštili reagujući na jučerašnju izjavu Abazovića nakon saslušanja u Specijalnom policijskom odjeljenju.

Netačni su, kažu, navodi Abazovića da u Specijalnom policijskom odjeljenju nijesu znali za koje krivično djelo su ga pozvali da se izjasni.

"Netačno je da Specijalno policijsko odjeljenje i Specijalno državno tužilaštvo ne znaju povodom čega od potpredsjednika Vlade uzimaju obavještenje i da mu nije saopšteno kao građaninu na koje okolnosti je pozvan da da izjavu, te da je on govorio samo o okupljanjima građana na Bogetićima što takođe nije tačno", kazali su iz SDT-a.

Podsjećaju da je Abazović u emisiji Načisto rekao da "operativna saznanja govore da i Veselin Veljović i još četiri ostala lica koja su ili bivši pripadnici Uprave policije ili sadašnji pripadnici Uprave policije, ili Specijalne  antiterorističke jedinice su lica koja imaju veze sa okupljanjima građana".

"S tim u vezi ukazujemo da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet povodom izjave Predsjednika Vlade Crne Gore u kojoj između ostalog stoji: 'Zasigurno jedan čovjek rukovodi tim aktivnostima, a to je savjetnik Predsjednika Crne Gore gospodin Veljović, koji je svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa koji rukovodi komitsko – patriotskim pokretom. Znamo da sve ovo finansira organizovani kriminal u dosluhu sa političarima, jer on na taj način čuvaju svoje interese', radi ocjene postojanja krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca i od Predsjednika Vlade Crne Gore, u tom pravcu je zatraženo pismeno izjašnjenje", navode iz SDT-a.

 

Ističu da je prilikom prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina, a prije uzimanja izjave, Abazović juče upoznat sa razlozima pozivanja i na koje okolnosti daje obavještenje.

Tom prilikom mu je, tvrde iz SDT-a, od strane policijskog službenika precizno saopšteno da je u svojstvu građanina pozvan "po predmetu koji je formiran od strane Specijalnog državnog tužilaštva Kt-S.br.111/21 radi davanja izjave u vezi svojih saznanja da su određena lica počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, posebno u odnosu  na konstataciju koju je iznio u emisiji 'Načisto' na TV Vijesti, koja se odnosila da posjeduje operativna saznanja koja govore da Veselin Veljović i još četiri lica, bivši ili sadašnji pripadnici Uprave policije ili SAJ-a imaju veze sa okupljanjem građana".

"Nadalje, netačno je da Specijalno državno tužilaštvo želi da posvađa državne organe, odnosno unese razdor između Uprave policije i državnog tužilaštva, već upravo suprotno, Glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci svakodnevno djeluju saborno u saradnji sa Upravom policije –  Specijalnim policijskim odjeljenjem, a ovakve izjave Predsjednika i potpredsjednika Vlade ukoliko bi se utvrdile kao neistinite predstavljaju ozbiljan atak na javni red i mir, odnosno izazivanje panike i nereda, naročito jer se radi o neosnovanim tvrdnjama da jedan od državnih organa kao što je Specijalno državno tužilaštvo ne djeluje u okviru svojih Ustavom i zakonom određenih nadležnosti i da postoji sprega između organizovanih kriminalnih grupa sa političarima koji finansiraju aktivnosti Patriotsko Komitskog Saveza", kazali su iz SDT-a.

Tvrde da je netačno da glavni specijalni tužilac i Specijalno državno tužilaštvo želi da zaštiti bilo koga, "a najmanje Veselina Veljovića".

"Već upravo suprotno imajući u vidu da su  navedene aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva koje se preduzimaju usmjerene u pravcu otkrivanja eventualnih izvršilaca svih krivičnih djela, pa i ovdje pomenutih V.V. i druga četiri lica – bivših ili sadašnjih pripadnika Uprave policije ili SAJ-a, koja lica po izjavama Predsjednika i potpredsjednika Vlade bi mogli biti dio organizovane kriminalne grupe koja ih finansira. Specijalno državno tužilaštvo nikada nije imalo bilo kakve informacije pismeno ili usmeno saopštene, operativne ili bilo koje druge podatke od Uprave policije, u vezi aktivnosti  V.V. ili nekog drugog lica o kojima govori potpredsjednik Vlade ili povezanosti političara sa organizovanim kriminalom koji to finansira, niti su nam takve informacije dostavljene. Specijalno državno tužilaštvo je, nakon što je potpredsjednik Vlade  saslušan kao građanin i nakon što je saopštio da policija posjeduje određene operativne informacije i podatke, iste od Uprave policije zatražilo 20.04.2021.godine", kazali su iz SDT-a.

Naglašavaju da "Predsjednik Vlade Crne Gore i pored dopisa koji mu je upućen 13.04. nije odgovorio i dostavio pismeno izjašnjenje o svojim saznanjima koja je iznio, iako mu je tim dopisom ponovo ukazano da mu Glavni specijalni tužilac stoji na raspolaganju u svim situacijama koje bi mogle biti od značaja za pravovremeno i efikasno postupanje Specijalnog državnog tužilaštva"."

Konačno, Specijalno državno tužilaštvo saopštava javnosti da će ovaj, kao i svi drugi događaji, biti ispitani radi ocjene o postojanju krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva", zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније