Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

21. 04. 2021. 07:28   >>  07:30 17

IZMJENE ZAKONA

Sprema se smjena 260 direktora škola

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore juče je većinom glasova donio odluku da su izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, kojim je predloženo razrješenje oko 260 direktora škola i vrtića, u skladu sa Ustavom i zakonima.

Opozicioni poslanici oštro su kritikovali izmjene dva zakona, ocjenjujući da se njima krši Ustav, te da se radi o političkom revanšizmu.

Predloženim izmjenama Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da se u roku od 60 dana od njegovog stupanja na snagu, izaberu novi rukovodioci u svim javnim obrazovnim ustanovama, čime će biti razriješeno oko 260 direktora i oko 120 njihovih pomoćnika.

Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju planirano je uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je „direktor javne ustanove javna funkcija, a ne pravo, pa ni ljudsko pravo”.

“Mandati su vremenski ograničeni, a kada je nešto vremenski ograničeno, onda može i prestati prije vremena u skladu sa ustavnim i zakonskim normama”, istakao je Koprivica.

On je podsjetio da su neki od direktora na tim funkcijama i po 20 godina, te da su i donirali DPS.

“Izmjenama se želi promijeniti organizaciona struktura školskih i u pravnih odbora u pravcu veće demokratizacije, postrožiti kriterijumi za izbor direktora i onda je prirodno da se traži okončanje mandata da bi se, po novim kriterijumima i kroz nove organizacione strukture, došlo do novih javnih funkcionera u čemu nema ništa protivustavno i protivpravno”, pojasnio je Koprivica.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović, u ime predlagača, kazao je da je cilj izmjena efikasnije funkcionisanje školskih i upravnih odbora.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić smatra da su predložena razrješenja rukovodioca u školama, protivno uslovima za skraćenje mandata definisana drugim odredbama istog tog zakona, te da će rezultirati štetom po budžet Crne Gore, jer će razriješeni rukovodioci u upravnim postupcima dobiti obeštećenje zbog nezakonitih odluka.

“Promjenom strukture školskih i upravnih odbora u smislu broja predstavnika zaposlenih, opština i ministarstva neće značiti ništa za unapređenje rada odbora, već je samo način da obezbijedite promjene njihovih sastava kako bi oni posmjenjivali direktore škola koji su vama nepodobni”, kazala je Laličićeva.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je ocijenila da je riječ o klasičnom revanšističkom zakonu.

“Dakle, na djelu imamo klasični politički revanšizam ili što bi rekli „osvježilo dobro po dubini”, kazala je ona.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović smatra da se izmjene Opštog zakona o obrazovanju i vaspitanju isključivo predlažu zbog revanšizma.

“Nemam dilemu da se ovim izmjenama krši Ustav, jer se diskriminišu direktori i pomoćnici koji se nalaze u mandatu, a ovim rješenjem se ti mandati prekidaju. Neprihvatljivo je da predstavnici države, kao poslodavac, nijesu našli za shodno da čuju njihovo i mišljenje sindikata jer se radi o velikom broju zaposlenih koji su izabrani na osnovu javnog konkursa”, istakla je Pribilovićeva.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније