Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

21. 04. 2021. 06:38   >>  06:39 6

DANAS RASPRAVA

Status vjerskih zajednica pod lupom SE

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) raspravljaće danas o situaciji u Crnoj Gori, a nakon toga će i odlučiti da li će produžiti nadzor nad sprovođenjem ključnih reformi.

Poslanicima je uoči rasprave ponuđen nacrt izvještaja o Crnoj Gori, u koji je uključeno šest amandmana koje je predao Komitet PSSE za nadzor nad sprovođenjem članstva u Savjetu Evrope, piše Dan.

Nekoliko amandmana tiče se ljudskih prava i sloboda, a jedan se odnosi na mirnu tranzciju vlasti, nakon izbora prošlog avgusta.

Dva posljednja amandmana odnose se na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a u prvom se pozdravlja usvajanje izmjena tog zakona krajem prošle godine.

“PSSE pozdravlja usvajanje izmjena zakona od 28. decembra 2020. godine kao rješenja koje poštuje demokratiju i vladavinu zakona i usredsređuje se na kontroverzne odredbe, a zadržava one koje predstavljaju istinski napredak. Istovremeno žali zbog toga što konsultacije sa svim vjerskim zajednicama o ovim amandmanima nisu bile potpuno inkluzivne”, piše u tom amandmanu.

U drugom amandmanu je navedeno da će PSSE pratiti primjenu zakona.

“Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Parlamentarna skupština će nadgledati da li će primjena zakona biti u skladu sa evropskim standardima, kao i sa preporukama Venecijanske komisije”, navodi se u tom amandmanu.

Izvjestioci PSSE u nacrtu izvještaja ocjenjuju da su u Crnoj Gori neophodna brojna poboljšanja, posebno kada je u pitanju sprečavanje izbornih malverzacija i korupcije.

Prema nacrtu dnevnog reda, tokom rasprave o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom planirana su uvodna izlaganja izvjestilaca za Crnu Goru Damijena Kotijera i Emanuelisa Zingerisa.

Tekst izvještaja o Crnoj Gori i nacrta, o kojima će se glasati nakon rasprave, dostavljen je članovima skupštine.

Prema navodima iz izvještaja, temeljna izborna reforma je neophodna, a ako je ne bude, prva žrtva će biti povjerenje građanau izborni sistem. Naglašeno je i da je neophodno ojačati borbu protiv korupcije.

Izvjestioci PSSE su pozdravili vladinu odluku da pošalje zahtjev Venecijanskoj komisiji da da ekspertsko mišljenje o setu pravosudnih zakona, koji, ako bi bili usvojeni, znatno mijenjaju strukturu tužilaštva.

“Takođe smo primijetili da je trenutna većina nestrpljiva da primijeni svoj program. Međutim, politička volja za reformama ne bi trebalo da nadjača potrebu za širokim konsultacijama, posebno kada su u pitanju ključna pitanja. Već smo istakli važnost konsultacija nakon ishitrenog usvajanja zakonodavnog paketa u decembru 2020. godine”, naveli su Zingeris i Kotijer.

Komitet za nadzor nad sprovođenjem obaveza podnio je amandman koji se tiče pravosudnih zakona.

“EP pohvaljuje odluku crnogorskih vlasti da zatraže mišljenje Venecijanske komisije o nacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i da obustave njihovo usvajanje do izdavanja mišljenja i poziva ih da u potpunosti primijene preporuke formulisane od Venecijanske komisije”, naveli su iz PSSE.

Jedan od amandmana se odnosi i na dešavanja u zemlji nakon smjene vlasti na izborima prošle godine.

“EP pohvaljuje političku zrelost koju su pokazali i nova većina i nova opozicija neposred no nakon izbora održanih u avgustu 2020. godine, a koja je omogućila mirnu smjenu vlasti, i poziva ih da nastave s tim pozitivnim trendom. Istovremeno žali što je izborni pravni okvir ostao uglavnom nepromijenjen tokom poslednjih opštih izbora”, navodi se u tom amandmanu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније