Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2021. 07:15   >>  11:45 12

DOKUMENT

Ugovor sa SPC bez termina Pravoslavna crkva?

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore koji je načelno pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, a Beogradska patrijaršija dorađivala mjesec dana u Beogradu shodno svojim interesima, od članova Vlade, osim Leposavića, vidio je samo premijer Zdravko Krivokapić, piše Pobjeda.

Dokument nije vidio, niti zna detalje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iako bi, kako navodi list, kao predsjednik Komisije za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku morao da bude upoznat sa svim fazama izrade.

Prema saznanjima Pobjede, sa svim detaljima ugovora Krivokapić je tek upoznat na sastanku u Manastiru Ždrebaonik gdje mu je nakon telefonskog razgovora sa patrijarhom Porfirijem predstavljen taj dokument.

Nakon tog sastanka, Krivokapić je saopštio da je temeljni ugovor spreman za potpisivanje, nakon što je prozvan od strane lidera DF-a Milana Kneževića.

"Krivokapić je na sastanku sa predstavnicima SPC saopštio da bi dokument trebalo da ide na ratifikaciju, a i zasmetalo mu je što je iz svih stavki ugovora uklonjen termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori što je zvaničan naziv četiri eparhije", saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upućen.

Ipak, reakcija DF-a i krugova bliskim vrhu SPC-a u Beogradu uslijedila je nakon što je Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku, na kojem je upoznat sa detaljima ugovora, saopštio da bi dokument trebalo da ide na potvrđivanje, odnosno ratifikaciju u parlamentu.

U vrhu SPC sumnjaju da bi takav dokument uopšte mogao da prođe u parlamentu zbog eventualnog protivljenja poslanika Ure.

Konkordat Crne Gore i Svete Stolice potvrđen je i u parlamentu Crne Gore 2012. godine. No, to je bio međunarodni ugovor jer je Vatikan, osim što je centar katoličanstva i – država.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније