Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 04. 2021. 16:32 >> 20:51
10

SDP, DPS

Opozicija reagovala na najavu potpisivanja ugovora sa SPC

Izjavu premijera Zdravka Krivokapića da je Vlada spremna za potpisivanje Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) komentarisali su predstavnici opozicije. Predsjednik Socijaldemokratske pratije (SDP) Raško Konjević ironično je napisoa na Tviteru "čestitam Dritanu Abazoviću i GP URA na još jednom dobro obavljenom poslu. Iz Demokratske partije socijalista (DPS) zahtijevaju od premijera Krivokapića da sadržinu ugovora što prije predoči javnosti.

Konjević Abazoviću: Tako se rješavaju 'otvorena pitanja' sa vjerskim zajednicama

Predsjednik Socijaldemokratske pratije (SDP) Raško Konjević ironično je napisoa na Tviteru "čestitam Dritanu Abazoviću i GP URA na još jednom dobro obavljenom poslu.

Konjević je to napisao komentarišući izjavu premijera Zdravka Krivokapića da je Vlada Crne Gore spremna za potpisivanje Ugovora sa SPC.

"Tako se rješavaju 'otvorena pitanja' sa vjerskim zajednicama. Tajno, bez uvida javnosti. 'Neće niko ugroziti državne i nacionalne interese dok je pokret URA u Vladi. Izgleda da ih niko ništa ne pita'", napisao je Konjević na Tviteru.

DPS:  "Krivokapić da saopšti detalje tajnog ugovora sa SPC"

Potpisivanje ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), koje je najavio predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a čija sadržina je u potpunosti nepoznata široj javnosti, jasno upućuje da se radi o tajnom dogovoru koji najvjerovatnije za cilj ima ugrožavanje nacionalnih interesa države Crne Gore, kazali su iz demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te stranke navode da odavno upućuju na neprimjeren i nedozvoljen upliv SPC u politički život Crne Gore.

"Podsjećamo da je Vlada sastavljana u vjerskim objektima a da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, umjesto nadležnih državnih organa, a shodno priznanju episkopa Joanikija, pisala upravo Srpska pravoslavna crkva", navodi se u saopštenju.

Ističu da je, kako su kazali, riječ o zakonu čiju ustavnost provjerava Ustavni sud, a koji na najgrublji način zadire u vjerska prava pravoslavnih Crnogoraca i imovinska prava države Crne Gore.

"Sve ovo upućuje na okolnost da je ugovor čije je potpisivanje najavljeno još jedan u nizu akata Vlade i Srpske pravoslavne crkve kojim se želi nanijeti šteta interesima države Crne Gore. Stoga zahtijevamo od premijera Krivokapića najavljenu transparentnost i očekujemo da se sadržina ugovora što prije predoči javnosti a potom i pokrene javna rasprava o ovom veoma važnom pitanju", zaključuju iz DPS-a.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније