Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nova M ]

17. 04. 2021. 17:55   >>  17:55 9

VUJOVIĆ

Zabrinjava izjava da se ne mora potpuno usaglasiti sa VK

Do izmjena Zakona o državnom tužilaštvu trebalo je da dođe na sveobuhvatan i inkluzivan način i u redovnoj proceduri, kroz javnu raspravu, kazao je za Novu M predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović. Nesmotreni potezi Vlade i donošenje odluka koje nijesu u skladu sa vrijednostima Evropske unije, mogli bi, navodi Vujović, da zaustave proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

Izmjene zakona o državnom tužilaštvu prati niz nepravilnosti, kaže Vujović. Ono što posebno zabrinjava, kako dodaje, jeste izjava potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića da se crnogorske vlasti ne moraju u potpunosti usaglasiti sa preporukama Venecijanske komisije, već da može biti odstupanja do 10 odsto.

"Znate kako, tih 10 odsto je upravo ono oko čega se ne slaže Venecijanska komisija, EU i naši zapadni partneri sa stavovima Vlade. Čini se da naša Vlada nije odustala od konačne namjere, da uklone one koji se nalaze na čelu SDT i da ih zamijeni sebi lojalnim ljudima", kazao je Vujović.

Nesmotreni potezi Vlade i donošenje odluka koje nijesu u skladu sa vrijednostima Evropske unije, mogli bi, navodi Vujović, da zaustave proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

"Ne bih volio da nas dovedu u situaciju da pregovori budu praktično prekinuti. Oni su već sad, praktično, zaustavljeni. Nije aktivirana klauzula balansa, ali u periodu nakon izbora ništa se nije desilo. Ti pregovori se ne odvijaju, gotovo da nema nikakvih pomaka, naše pregovaračke grupe su pasivne, gotovo da nema nikakvog rezultata", dodaje Vujović.

On se osvrnuo i na proteste koji su se održavali u sedmicama za nama. Stava je da održavanje protesta nije dobro, imajući u idu trenutnu epidemiološku situaciju.

"Svaki protest nanosi štetu, ali moramo biti svjesni da ne može biti ni ograničavanja ljudskih prava, prava na okupljanja, posebno ako se ta prava primijenjuju na taj način, selektivno. To je nešto što se, na neki način, dešava i sada, a dešava se da se nesrazmjerno veći broj ljudi privodi, nego što je to bio slučaj ranije. Prije su se samo organizatori privodili i to selektivanog broja slučajeva, a sad svi učesnici. To je, na neki način, demonstracija sile", kaže Vujović.

A demonstracija sile pokazuje se i kroz imperijalističke ideje. Posljednja od njih primjetna je u "non-paperu", koji je navodno premijer Slovenije Janez Janša uputio odabranim adresatima u EU, a kojim je predložio rješavanje spora na Balkanu mijenjanjem granica. Vujović poručuje da su ideje o prekrajanju granica opasne.

"To je veoma opasno, a naročito što daje vjetar u krila nekim pojedincima, kao što je to Vučić, Dodik, koji imaju jasne ambicije da prekrajaju granice na Balkanu. To je nešto veoma opasno. Međutim, treba isto tako shvatiti da je, na međunarodnoj sceni, riječ o političkom marginalcu", kazao je Vujović.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja zaključuje da će i efekat ovakvih ideja, od strane čelnika Evropske unije, biti limitiran unutar institucija.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније