Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 04. 2021. 22:29 >> 22:29
2

EVROPSKI ZVANIČNIK

"Situacija na Z. Balkanu odvija se u brojnim pravcima"

Rasprava Savjeta ministara vanjskih poslova EU o Zapadnom Balkanu, koja je trebalo da bude održana 19. aprila pomjerena je za 10. maj zbog potrebe da se ta diskusija održi uživo, saopštio je visoki evropski zvaničnik. Poručuje da se situacija na Zapadnom Balkanu odvija u "brojnim pravcima" od kojih nijesu svi pozitivni.

"Zapadni Balkan je tema koja zaslužuje iskrenu i otvorenu diskusiju među ministrima, uz impute Miroslava Lajčaka. Brojna su pitanja koja su izuzetno važna, počev od Bosne, proširenja…" kazao je zvaničnik EU.

Zato, kako poručuje, taj razgovor iziskuje potrebu da bude održan uživo.

"Situacija na Zapadnom Balkanu se odvija u različitim pravcima od kojih nijesu svi pozitivni, tako da nam je potrebna dobra i bogata debata koja mora da bude uživo", naglasio je evropski zvaničnik.

On je ocijenio da je Zapadni Balkan i dalje vjerovatno "prva tačka" na agendi visokog predstavnika Žozepa Borela, koji je to kazao na početku svog mandata.

Prošlog mjeseca, devet zemalja članica je u pismu upućenom Borelju zatražilo "povratak Zapadnog Balkana" na agendu Savjeta ministara EU.

"Vrijeme je da strateški sagledamo situaciju na Zapadnom Balkanu", naveli su u zajedničkom pismu ministri vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Hrvatske, Češke, Slovačke, Grčke, Irske, Rumunije i Slovenije.

Ministri ovih devet država EU smatraju da je na Zapadni Balkan potrebno gledati ne samo u kontekstu proširenja već i spoljne politike EU, navodeći da su "drugi igrači spremni da se uključe u regionalna pitanja, često na štetu EU".

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније