Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 04. 2021. 15:56 >> 15:56
2

SAVJET PISAO BEČIĆU

Osnovati sektor za prevođenja sa crnogorskog na albanski jezik i obratno

Nacionalni savjet Albanaca uputio je zahtjev predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću zahtjev za osnivanje sektora prevođenja sa crnogorskog na albanski jezik i obratno.

"Naslanjajući se na ustavne odredbe o službenom jeziku i jezicima u službenoj upotrebi; na osnovu deklarisanja Crne Gore kao multinacionalne države; te na osnovu njenih preduzetih obaveza u smislu Međunarodne konvencije o očuvanju regionalnih jezika, obraćam Vam se u ime Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori sa zahtjevom da pronađete mogućnosti, kako bi u sklopu Skupštine Crne Gore formirali stalnu prevodilačku jedinicu (Ured za prevođenje MNE-AL/AL-MNE), čiji bi zadatak bio prevod raznih normativnih akata sa crnogorskog na albanski, počevši od Ustava, zakona, izmjena i dopuna zakona, odluka, odredbi javnih institucija, koja se referišu svim građanima Crne Gore, a koja su do sada objavljena isključivo na crnogorski jezik. Naime, albanski jezik u Crnoj Gori je jedini neslovenski jezik manjina (dakle različit od drugih jezika nacionalnih manjina)", navodi se u pismu savjeta Albanaca.

Ova jedinica, kako su kazali, bila bi u funkciji Skupštine, odnosno Vlade Crne Gore, ali i ostalih javnih institucija prilikom posjeta raznih delegacija koje posjećuju Crnu Goru, odnosno saradnje u raznim oblastima sa susjednim i prijateljskim državama Crne Gore, Albanijom i Kosovom.

"Nije potrebno da Vas podsjetimo, da je Ustavom Crne Gore određeno da je službeni jezik u državi crnogorski, a da su jezici u službenoj upotrebi: srpski, bosanski, albanski i hrvatski: Komitet eksperata Savjeta Evrope za monitoring jezika manjina je u svom redovnom izvještaju konstatovao je da su posebni jezici u Crnoj Gori, koji su u opasnosti i kojima treba posvetiti posebnu pažnju albanski i romski jezik. Država Crne Gore je prihvatila inicijativu da zaštiti ta dva jezika, kao dva posebna regionalna jezika u smislu Međunarodne konvencije", navodi se u pismu.

Iz Nacionalnog savjeta Albanaca dodaju da iako je po Ustavu albanski jezik, u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, njegova upotreba u praksi nije na potrebnom nivou.

"Trenutno se u Crnoj Gori na albanskom jeziku, osim rijetkih izuzetaka, ne mogu naći normativna akta ili publikacije državnih i javnih institucija, kao što su zakoni, odluke, administrativne uredbe, objave, javni konkursi ili apliciranja za projekte, brošure itd", navodi se u pismu.

Zato predlažu da se pri Skupštini Crne Gore formira Urad za prevođenje mne-alb/alb-mne sa određenim godišnjim budžetom, koji bi funkcionisao kao stalna radna jedinica, gdje bi se za stalno angažovali najkompetentiji prevodioci koje imamo (3 do 5 lica), dobrih poznavalaca oba jezika, i na taj način ova bi jedinica bila u službi Skupštine Crne Gore za prevod određenih materijala i za simultano prevođenje tokom sjednica Skupštine, a i za druge potrebe.

"Ubijeđeni smo, da bi jedan Vaš takav gest služio u čast Crnoj Gori, te bi se od strane naših međunarodnih partnera prihvatio sa dubokim simpatijama kao važan i potreban korak ka učlanjenju Crne Gore u Evropsku Uniju, u smislu ispunjavanja prava nacionalnih manjina, u ovom primjeru Albanaca u Crnoj Gori, koji, kao što smo prije istakli, predstavljaju i jedinu jezičku manjinu u državi", navodi se u pismu Bečiću koje potpisuje predsjednik Savjeta Faik Nika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније