Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2021. 16:36 >> 16:36
2

RADULOVIĆ

"CG će ubrzati procese iz EU agende"

Crna Gora će ubrzati procese i završiti zadatke iz EU agende sa velikim entuzijazmom. Integracija Crne Gore nema alternativu, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako navode, Radulović je učestvovao na internacionalnoj konferenciji EUXGLOB, koju je u online formatu organizovao Fakultet za evropske studije, u saradnji sa NVO European Democracy iz Rumunije.

Konferenciju "EU vanjski odnosi i globalni poredak" otvorio je savjetnik za evropske poslove predsjednika Rumunije Leonard Orban, nakon čega su se učesnicima obratili ministar vanjskih poslova te zemlje Bogdan Auresku i Radulović, koji je govorio na prvom panelu "Međunarodna saradnja i politika: izazovi i prilike" na temu "Evropski put Crne Gore".

Radulović je rekao da je, kao nekadašnji diplomata u Rumuniji, upoznat sa podrškom te zemlje evropskoj integraciji Crne Gore, navodeći da je solidarnost jedini pravi put za prevazilaženje izazova sa kojima se Evropska unija danas suočava. On je kazao da je naša država, kao zemlja kandidat i NATO saveznica, odlučna da pruži svoj puni doprinos u ostvarenju ovog cilja, istakavši istovremeno značaj politike proširenja.

Šef crnogorske diplomatije rekao je da EU u tom smislu pooštrava kriterijume, ali da naša zemlja u potpunosti podržava taj stav.

"Svjesni smo da se EU mijenja, baš kao i cijeli svijet. Ono što je ipak važno je da ostaje posvećena Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi", zaključio je on, podsjetivši na progres Crne Gore u pregovorima.

"Kontinuirano radimo na ispunjenju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i postizanju unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u najskorijoj budućnosti", rekao je Radulović, istakavši da Crna Gora, kao kandidat za članstvo, u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Auresku je podsjetio da je njegova zemlja nedavno obilježila 17 godina članstva u NATO-u, posebno se osvrnuvši na proces jačanja političke dimenzije Alijanse, naglasivši da će temelj budućnosti transatlantske i globalne bezbjednosti biti saradnja, dijalog, poštovanje vladavine prava i međunarodnih normi.

Radulović je u izlaganju naveo da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjednim državama, te da je u duhu dobre regionalne saradnje, kao jednog od vanjskopolitičkih prioriteta, spremna da pruži svu neophodnu pomoć zemljama okruženja na planu ostvarenja njihovih EU ciljeva. U tom kontekstu, kako je rekao, Crna Gora vjeruje da bi početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom predstavljao uspjeh za cijeli Region.

Govoreći o pandemiji, Radulović je istakao značaj podrške EU Crnoj Gori tokom zdravstvene krize, dok je Auresku ukazao da COVID-19 predstavlja još jedan snažan podsjetnik važnosti multilateralne saradnje u rješavanju globalnih izazova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније