Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2021. 14:54   >>  14:54 1

BEČIĆ PORUČIO

"Države JJI da budu posvećene kreiranju šansi za mlade"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izrazio je uvjerenje da će države Jadransko-jonskog regiona biti posvećene kreiranju šansi i prilika za visokoobrazovane mlade ljude, kao i da digitalno poslovanje predstavlja još jednu šansu za zemlje Jadransko-jonske regije, ocijenivši da će Crna Gore prepoznati navedenu šansu i na najbolji mogući način je valorizovati. Bečić je učestvovao je na 17. konferenciji predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative, u organizaciji Državnog zbora Republike Slovenije.

Obraćajući se učesnicima predsjednik Skupštine pozdravio je ovaj kontekst regionalne saradnje i naglasio da „sa aspekta unapređenja saradnje među zemljama na bilateralnom nivou, kao i sa aspekta realizacije ciljeva koji su zajednički za razvoj regiona, učešćem u radu ove i sličnih konferencija nastojimo afirmisati pristup kojim se obezbjeđuje implementacija ciljeva koji su definisani na nacionalnim nivoima, doprinoseći na taj način prosperitetu regiona u cjelini“.

On je naglasio da parlamentarna saradnja pruža različite mogućnosti za razmatranje brojnih izazova i da „u sadašnjem okviru, na nivou predsjednika parlamenata, trasira put i postavlja glavne elemente koji su potrebni za osnaživanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima“.

„Razmjena iskustava i tijesna saradnja u identifikovanim oblastima interes je svih država članica Jadransko – jonske inicijative i od velikog je značaja za ekonomski rast i dalji razvoj regiona u cjelini. Dešavanja iz naše skorije prošlosti uče nas da u odsustvu ekonomskog razvoja nije moguće postići dugoročnu stabilnost bilo koje društvene zajednice“, zaključio je Bečić.

Tokom uvodnog obraćanja, iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, saopšteno je da Zapadni Balkan ima stratešku važnost za EU, kao i da će evropska integracija zemalja Zapadnog Balkanaj, biti jedan od ključnih prioriteta tokom slovenačkog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2022. godine.
    
U uvodnom dijelu, učešće su uzeli predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Gašper Dovžan, kao i generalni sekretar Jadransko jonske inicijative Đovani Kastelaneta.

    

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније