Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2021. 13:30 >> 13:30

PRIBILOVIĆ

"Nazadovanja u reformi javne uprave"

I pored činjenice da je Crna Gora do sada postigla značajan napredak u oblasti reforme javne uprave, što EK potvrđuje i ovih dana, aktuela vlast reformu javne uprave nema kao prioritet na svojoj agendi. Dokaz tome jeste marginalizovanje javnih konsultacija, bez kojih nema reforme javne uprave, saopštila je Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Pribilović ističe da su izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2019. godinu, koji ističe da su potrebni značajni napori kako bi se osiguralo povećanje učešća javnosti u kreiranja politika kao dio inkluzivnog političkog dijaloga, prikazivali su neophodnost poboljšanja kvaliteta javnih rasprava.

"Na osnovu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave koju je Vlada donijela 27. februara 2020. godine (Službeni list Crne Gore, br. 18/2020), Ministarstvu javne uprave je pored nadležnosti za pripremu propisa koji uređuje postupak sprovođenja javne rasprave, utvrđena nadležnost praćenja kvaliteta sprovođenja javnih rasprava u pripremi zakona i strategija", navodi ona.

Podsjeća da je u okviru tadašnjeg Ministarstva javne uprave, na osnovu novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, uspostavljen je poseban Odsjek za praćenje kvaliteta sprovođenja javnih rasprava u pripremi zakona i strategija, koji će, kako je saopštila, koordinirati proces, pripremati propise, godišnje izvještaje kao i mišljenja o rezultatima javnih rasprava i poštovanju standarda utvrđenih propisima koji regulišu ovu oblast.

Pribilović ističe da je na taj način obezbijeđena institucionalna podrška novom procesu.

"Ministarstvo je u saradnji sa SIGMA/OECD pripremilo Smjernice za praćenje kvaliteta sprovođenja javnih rasprava u pripremi zakona i strategija u Crnoj Gori. Smjernice sadrže moguće mehanizme i opcije za kontrolu kvaliteta javnih rasprava kao i Listu za provjeru usklađenosti postupka sprovođenja javnih rasprava sa propisanim standardima. Imajući u vidu da je prethodno Ministarstvo zaokružilo normativni i institucionalni okvir, bilo je neophodno kvalitetno implementirati novu nadležnost centralne kontrole kvaliteta sprovođenja javnih rasprava na način da se obezbijedi da sva ministarstva uz predloge zakona i strategija koje dostavljaju Vladi na razmatranje, ujedno dostavljaju i mišljenje Ministarstva javne uprave o kvalitetu sprovođenja javnih rasprava u pripremi dokumenta", piše u saopštenju.

Poslanica DPS-a navodi i da su formiranjem nove vlade i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDM), ove aktivnosti u potpunosti zaustavljene.

"Ni jedan izvještaj o javnim raspravama nije dostavljen Ministarstvu radi kontrole. Na kraju novim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MJUDM u potpunosti su isključeni ovi poslovi tako da ne postoji više ni Odsjek a ni bilo koji službenik koji je zadužen za ove poslove. Ili je riječ o neznanju onih koji su pisali Pravilnik ili želji da se ne sprovode zacrtani ciljevi reforme javne uprave koji su utvrđeni u saradnji sa EK, a samim tim ni poboljša životni standard naših građana", zaključuje se. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније