Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 04. 2021. 16:43   >>  18:48 1

ADAM - ĐUKANOVIĆ

Tema tužilačkih zakona nadilazi jednu vladu

Crna Gora nema luksuz da previše vremena provede u političkim tenzijama, poručio je ambasador Kraljevine Belgije u Crnoj Gori Konrad Adam. On je tokom razgovora sa predsjednikom Milom Đukanovićem kazao i da teme kao što su državljanstvo ili tužilački zakoni nadilaze jednu vladu i treba da nadžive svaku vladu, zbog čega su, kako je dodao, potrebni otvorenost, konstruktivnost i saradnja kroz institucije i procedure i uz učešće svih aktera.

Đukaović je izrazio zadovoljstvo susretom i nastavkom interesovanja Belgije, istaknute članice "stare Evrope", za Crnu Goru, za njenu i evropsku perspektivu regiona, što smatra dragocjenim, jer je naša zemlja čvrsto na stanovištu da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta on je u tom kontekstu iskazao zahvalnost za svojevremenu podršku Belgije da Crna Gora postane članica NATO, kao podršci reformama koje vode dostizanju evropskih standarda i članstvu u EU.

"Crna Gora zna šta su njene obaveze na tom planu i spremna je da ih ispuni bez ikakvih kompromisa i da bez prečica bude ravnopravna evropska država", kazao je on.

Predsjednik je visoko ocijenio odnose dvije države u bilateralnoj ravni i iskazao interes za intenziviranje ekonomske saradnje na tragu dobrih iskustava sa belgijskom kompanijom Besix. Podržao je nastavak prakse održavanja biznis foruma čim se steknu povoljni epidemiološki uslovi.

"Iskazan je interes i za nastavkom saradnje u oblasti prosvjete u svjetlu uspostavljenih veza dva univerziteta. Dodatnom kvalitetu odnosa doprinijeće i intenziviranje dijaloga na visokom i najvišem političkom nivou, za šta je Crna Gora zainteresovana", navodi se u saopštenju. 

Predsjednik je izkazao očekivanje da će se u obje zemlje nakon intenzivnijeg procesa imunizacije stabilizovati zdravstvene prilike i otvoriti prostor za dinamičniju saradnju u obostranom interesu.

Ambasador Adam je, kako se dodaje u saopštenju, zahvalio Đukanoviću na prijemu uz zadovoljstvo što je u prilici da kroz intenzivnu agendu sastanaka tokom boravka u Crnoj Gori dobije što više informacija o aktuelnim političkim prilikama.

"On se saglasio sa potrebom pojačanih kontakata na visokom političkom nivou između dvije zemlje u cilju snaženja bilateralnih odnosa, ali i kako bi se obostrano uspješnije predstavile pozicije Zapadnog Balkana i EU", navodi se u saopštenju.

Za sve to, kaže ambasador, moramo izaći iz kovid krize i raditi na prevazilaženju problema u ekonomiji i turizmu koji su nastali kao posljedica dugog trajanja pandemije. Potvrdio je ocjenu o važnoj ulozi kompanije Besix, kako je kazao, dobrog ambasadora Belgije, od kojeg traže da širi iskustvo o Crnoj Gori ne samo kao lijepoj zemlji, već i zemlji pogodnoj za investitore.  Iskazao je spremnost da radi na razvijanju ugovorne baze koja će osnažiti veze Crne Gore i Belgije.

"Ambasador Adam je poručio da Belgija prati dešavanja u Crnoj Gori i promjene do kojih je došlo nakon avgustovskih parlamentarnih izbora. Belgija izražava zadovoljstvo, ne u smislu da donosi sud o rezultatu izbora, već o načinu na koji je Crna Gora vodila demokratski proces koji se odvijao. Nova situacija ima potencijal da izrodi nove stavove u društvu, a o njihovom kvalitetu će suditi građani", navodi se u saopštenju.

Pozitivnim ocjenjujući deklarisanje nove Vlade da nastavlja vanjskopolitičke ciljeve prethodne, a koje je potvrdio i predsjednik Đukanović, ambasador Adam je ocijenio da takvo opredjeljenje Vlade zajedno sa proevropskom opozicijom čini dobru osnovu za napredak crnogorskog društva u procesu integracije. 

Ukazao je na potrebu vođenja dijaloga i debate za dobro naše zemlje.

"Crna Gora nema luksuz da previše vremena provede u političkim tenzijama, kazao je on, pozivajući sve aktere u sistemu kohabitacije vlasti da se sastaju, međusobno poštuju, razgovaraju i izgrađuju povjerenje, što čini odgovorno političko ponašanje", navodi se u saopštenju.

Ambasador Adam, kako dodaju iz Đukanovićevog kabineta, jako cijeni napore koje predsjednik ulaže u tom pravcu, i smatra da "teme kao što su državljanstvo ili tužilački zakoni nadilaze jednu vladu i treba da nadžive svaku vladu, zbog čega su potrebni otvorenost, konstruktivnost i saradnja kroz institucije i procedure, i uz učešće svih aktera".

"Predsjednik je zahvalio ambasadoru na ocjenama o demokratskim kapacitetima Crne Gore i sugestijama za sređivanje stanja u crnogorskoj demokratiji. Predsjednik je ponovio svoje nedvosmisleno djelovanje u pravcu najboljeg funkcionisanja kohabitacije, naglašavajući da će njen uspjeh zavisiti isključivo od spremnosti Vlade, i svih organa vlasti da poštuju Ustav i zakone. On je poručio da će i dalje veoma posvećeno raditi na snaženju institucija, uvjeren da je to jedini put za dobro Crne Gore i njenih građana", zaključuje se u saopštenju.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније