Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 04. 2021. 19:53 >> 23:19
1

RAKOČEVIĆ

Stavovi VK nijesu do kraja ispoštovani

Član aktuelnog Tužilačkog savjeta Velimir Rakočević kaže da, sudeći prema onome što se čulo u javnosti, a tiče se dogovora o tužilačkim zakonima, stavovi Venecijanske komisije ipak nijesu do kraja ispoštovani. To se, kako navodi, posebno odnosi na način izbora članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, ali i na pokretanje disciplinske odgovornosti tužilaca. Ističe da je u ovom slučaju javna rasprava i uključivanje profesionalaca neophodno.

Vladajuća većina postigla je dogovor o tužilačkim zakonima, a rješenja su u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, saopštili su akteri razgovora. Iako će detalji biti poznati tek nakon što dogovorena rješenja budu u formi nacrta zakona, na osnovu onoga što je do sada saopšteno, član aktuelnog Tužilačkog savjeta Velimir Rakočević, smatra da stavovi VK ipak nijesu do kraja ispoštovani. Prvenstveno kada je riječ o Tužilačkom savjetu, a kako bi se izbjegla politizacija.

“Prva stvar jeste da ono što je i ranije bio predlog da se nikako ne mogu birati članovi TS iz reda uglednih pravnika prostom većinom, jer bi to vodilo neprimjerenom uticaju i moglo bi da ugrozi samostalnost, odnosno nezavisnost Tužilaštva. Što znači da to mora da se radi kvalifikovanom većinom i da se prođe deblokirajući mehanizam”, kazao je Rakočević za TVCG. 

Napominje da su u VK bili decidni i da nema proste zamjene i popunjavanja.

“Bili su vrlo jasni da treba sačekati da članovima TS istekne mandat, koji je svakako pri kraju, jer se garantuje stalnost mandata, kao što se garantuje i stalnost tužilačke funkcije”, navodi Raković.

Nerazumijevanje postoji, kaže Rakočević, i kada je riječ o disciplinskoj odgovornosti tužilaca. Državni tužilac, napominje, ne može odgovarati samo za pogrešnu primjenu zakona, odnosno prava.

“Što će reći - ako mu ne prođe optužnica, odnosno ako se donese oslobađajuća presuda on treba apriori da odgovara. Ne...oni su vrlo jasno rekli, za odgovornost državnog tužioca treba kumulativno da budu ispunjeni sljedeći uslovi - pored pogrešne primjene prava, mora da bude i grubo i izrazito neprihvatljivo ponašanje”, dodaje Rakočević. 

Prostora za unapređenje ima, ali je važno da se ispoštuju standardi.

“Jedna od korisnih sugestija svakako jeste da se da mogućnost članovima TS da podnose zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, što do sada nije bio slučaj. Kao naravno i da se znatno preciznije urede pojedine oblasti kad je u pitanju disciplinska odgovornost, upravo stoga što do kraja recimo nije sve razjašnjeno vezano za taj aspekt, recimo nesavjesnog postupanja, nestručnog itd”, dodaje Rakočević. 

U svakom slučaju, kaže, bez šireg dijaloga i uključivanja svih aktera, pogotovo profesionalaca, kada je u pitanju ova oblast, teško da je moguće doći do kvalitetnog rješenja. Uostalom, zaključuje, javna rasprava je u ovom slučaju obavezna, budući da je javnost itekako zainteresovana za rješenja koja će biti kreirana.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније