Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

13. 04. 2021. 06:35 >> 06:36
3

ŠARANOVIĆ SMATRA

Poglavlja 23 i 24 daleko od završne faze

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) danas će glasati o amandmanima i Nacrtu izvještaja o Crnoj Gori, u kome je, između ostalog, izražena ozbiljna zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i u pravosuđu, a što je nužno za ispunjavanje mjerila za poglavlja 23 i 24 na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Poslanici Evropskog parlamenta su podnijeli preko 200 amandmana na nacrt izvještaja, a izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula će predstaviti svaki amandman, nakon čega će se izjašnjavanjem odlučiti koji će od njih biti uvršteni u završni izvještaj o Crnoj Gori.

Amandmanima je takođe traženo da se svi lokalni izbori održe u istom danu, ukazano je na rad ASK, koja se poziva na samostalno i nezavisno djelovanje, kao i na nužne reforme, kako u sudstvu, tako i u izbornom zakonodavstvu.

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović kaže da je jasno da su poglavlja 23 i 24, nažalost, daleko od završne faze i da su u tom pravcu amandmani u potpunosti opravdani.

On ističe da je to posljedica načina rada prethodnog režima i njegove nesposobnosti, ali i nedostatka političke volje, da krene u odlučan obračun sa korupcijom i kriminalom u Crnoj Gori.

"Naravno, tako nešto nije iznenađenje ako znamo da su kriminal i korupcija uživali zaštitu, ali i podršku na najvišim državnim adresama. Upravo je nivo kriminala i korupcije i izostanak borbe protiv ovog problema jedan od ključnih razloga zbog kojih je Crna Gora izgubila status posljednje zemlje u Evropi koja nikada nije promijenila vlast na izborima. Evropa se zasniva na vladavini prava, a da bi u Crnoj Gori, u mjesto kriminala i korupcije, zavladali pravo i pravda, neophodne su korjenite reforme u legislativnom i kadrovskom smislu. Tako nešto se sa sigurnošću može očekivati u periodu pred nama", rekao je Šaranović.

Poslanik Pokreta za promjene Branka Bošnjak smatra da sve dok se se ne smijeni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić neće biti napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a samim tim ni u ispunjavanju mjerila za poglavlja 23 i 24 na putu ka EU.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније