Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2021. 11:19 >> 11:23
10

DPS

MUP ne može manipulacijama sakriti namjere Vlade

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ne može manipulacijama sakriti šta su prave namjere ove Vlade, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijaliste (DPS).

U DPS-u tvrde da MUP grubo obmanjuje javnost tvrdeći da se Odlukom o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, ne mijenja Zakon o državljanstvu.

"Istina je, međutim, da se podzakonskim aktom mijenja Zakon, jer se uvodi nova kategorija privremenog boravka koju Zakon o državljanstvu kao uslov za sticanje državljanstva ne poznaje. Istina je da se mijenja Zakon, jer je u njemu propisani rok kao uslov da lica koja imaju boravak u Crnoj Gori da neprekidno borave 10 godina, dok se predloženom Odlukom taj rok mijenja, što dovoljno potvrđuju odredbe kojima je licima na privremenom boravku dozvoljen i boravak van Crne Gore u određenom periodu, dakle nema neprekidnog boravka", saopštio je DPS.

Smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da bilo ko, pa i MUP, uzima sebi pravo da preuzme nadležnost Ustavnog suda, tvrdeći da je sada važeća Odluka nezakonita i neustavna.

"Nemoguće je da u 'apostolatu unutrašnjih poslova' ne znaju da je onaj ko je po Ustavu za to nadležan u dva navrata potvrdio ustavnost i zakonitost sada važeće Odluke", kažu iz DPS-a.

Smatraju da je nevješt, naivan i providan pokušaj zamjene teze da je neko tvrdio da se Zakonom o registru prebivališta i boravišta može oduzimati državljanstvo.

"Jer, niti je to neko tvrdio, niti je to materija tog Zakona. Ovo je primjer neuspjelog spina. U 'apostolatu', tj. Ministarstvu tvrde da se izmjene Zakona o prebivalištu ne odnose na lica na privremenom radu i boravku van Crne Gore. Gdje to piše u predlogu koji je dostavljen vladinim službama? Naprotiv, svi građani Crne Gore koji su stekli pravo na prebivalište, pa dakle i oni koji su na privremenom radu ili boravku u inostranstvu prema predlogu izmjena zakona moraju ponovo u postupak za dobijanje prebivališta. Dakle - svi građani", kazali su iz DPS-a.

Ministarstvo bi, kažu, imalo ovlašćenje da svima koji ponovo ne pokrenu taj postupak, svima koje ne zateknu ovlašćena lica na adresi prebivališta, da donese rješenje o brisanju prebivališta od kojih građanima zavisi ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

"Dakle, građani - nema putovanja, nema odsustva iz kuća, da ne biste postali lica u opasnosti od apatridije. Ovakvo rješenje predstavlja klasičan vid diskriminacije. Tvrde da ne krše međunarodne standarde, jer svaka država ima pravo da uređuje ova pitanja kako želi. Treba, međutim, pročitati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Deklaraciju o državljanstvu Savjeta Evrope i brojne druge, kojima se demantuju tvrdnje Ministarstva. Nema diskriminacije, tvrde iz MUP. Na riječ ne vjerujemo, a ovo što ste predložili je potvrda diskriminacije, što sudska praksa ubjedljivo i dokazuje", kažu iz DPS-a.

Ma koje manipulativne metode koristili, kako su kazali, "ne možete građane ubijediti da je ova odluka u javnom interesu".

"Namjera je svima jasna, i ona nije samo sakrivena iza ovog dokumenta, već iza niza postupaka kojim se, u kontinuitetu, na silu pokušava promijeniti Crna Gora kako bi bila po mjeri onih koji su ovu vladu i instalirali", saopštila je Demokratska partija socijalista.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније