Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2021. 10:58 >> 11:01
4

SAVKOVIĆ VUKČEVIĆ

"U kulturi ne smije biti revanšizma"

Konkurs je uredno raspisan, na zakonit način, a to što "sredstva koja su opredijeljena nijesu odobrena" isključivo je odgovornost nove vlasti, baš kao i istorijski rekordno kašenjenje usvajanja Budžeta, koji je predložen van Ustavom definisanih rokova, a zbog čega je i budućnost ove Vlade upitna, kazala je članica Glavnog odbora DPS Crne Gora, Nela Savković Vukčević.

Ona je istakla da su razlozi poništenja „Konkursa za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini“ u najmanju ruku su čudni.

"Da li se iza poništavanja konkursa, pa najave o raspisivanju novog, skriva namjera da sredstva na konkursu budu raspodijeljena ideološki i nacionalno podobnim stvaraocima, a da o tome odlučuju neke druge komisije u odnosu na dosadašnje koje su apsolutno stručne i nepristrasne - saznaćemo uskoro. Tek, znajući dosadašnju praksu nove Vlade, imamo mnogo razloga da vjerujemo u to", saopštila je Savković Vukčević.

Ona je naglasila da iz DPS-a upozoravaju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da se time ne služi, jer je upravo konkurs za sufinansiranje stvaralaštva bio jedan od modela kojim je podstican rad stotina autora, među kojima su uvijek dobar dio njih činili kulturni djelatnici bez stalnog zaposlenja.

Isitče i da pamte i da je Ministarstvo kulture prošle godine, u jeku pandemije, realizovalo izdašan konkurs podrške isključivo namijenjen stvaraocima bez stalnog zaposlenja.

"Stoga, poništavanje konkursa, a sada i najava novog, kojim će dodatno biti produženi rokovi, predstavlja još jedan udar na kulturno-umjetničku zajednicu, koja, umjesto bilo kakvog vida podrške, već mjesecima dobija ignorisanje. Tako je još od momenta kada je Crna Gora postala država koja je ostala bez Ministarstva kulture", navodi u saopštenju.

Pozivaju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da prestane sa daljim degradiranjem zaposlenih u kulturi, počev od te institucije, sve do onih nad čijim radom vrši nadzor.

Službenici i namještenici, a u ovom slučaju u pitanju su krajnje stručni ljudi, kako kaže, ne smiju biti žrtve revanšizma koji od decembra sprovodi Vlada Crne Gore.

"Ministarki Bratić poručujemo da podjele po vjerskom ključu, selekciju na podobne i na “ustašku đubrad”, a naročito manipulisanje, ostavi za njen proslavljeni "Facebook" profil i slična opskurna mjesta. Jer, ovdje su u pitanju egzistencija i rad stotina, pa i hiljada kulturnih stvaralaca. Odlukom Vlade, koja, kako se ispostavlja, nikad nije ni imala predstavu o tome što bi trebalo da radi, prvo je ukinuto ministarstvo koje bi se bavilo isključivo kulturomi položajem kulturnih stvaralaca", kazala je Savković Vukčević.

Onda su, ističe, budžetom koji će biti usvojen na neustavan način, ostali i bez bilo kakvih kapitalnih projekata, koji će im omogućiti bolje uslove za rad – a kojima je prethodna Vlada bila snažno posvećena.

"A danas im prijeti realna mogućnost da, podjelom koju od početka unose ministarka Bratić i njeno ministarstvo, ostanu i bez podrške Vlade, koja bi trebalo da bude njihov partner i da pruža podsticaj njihovom radu", zaključuje Savković Vukčević u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније