Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 04. 2021. 20:10 >> 20:46
17

VUKOVIĆ

"Vlada pokušava što i Koštunica 2006."

Vladin plan za izmjenu kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva veoma je opasan za Crnu Goru i isto je 2006. pokušao da uradi Vojislav Koštunica kad je tražio da na referendumu o nezavisnosti glasaju i građani Srbije, porijeklom iz Crne Gore. To je večeras ocijenio potpredsjednik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković, gostujući u Dnevniku RTCG.

Vuković kaže da bi vladina inicijativa dovela do toga da biračko pravo izgubi oko 40 hiljada naših državljana u dijaspori, dok bi u registar državljana bilo upisano oko 35 hiljada pridošlih iz Srbije, BiH i Rusije.

"Ovo o čemu govori ministar unutrašnjih poslova da je to u interesu države u cjelini, slažem se, ali nije rekao koje države. Ovo definitivno nije u interesu Crne Gore i ovo je isto što je uoči referenduma o nezavisnosti pokušao da uradi tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica, pokušavajući da se za 260 hiljada ljudi koji su živjeli u Srbiji, a bili porijeklom iz Crne Gore, da se za njih izbori pravo glasa na referendumu", ocijenio je Vuković.

On je poručio Vladi da se, kako kaže, dozove pameti i odustane od tih izmjena.

"U pitanju je vrlo opasna stvar po interese države Crne Gore, par ekselans primjer političkog i identitetskog inženjeringa i mi ćemo se u skladu sa tim odnijeti prema ovoj situaciji", poručio je Vuković.

On je podsjetio da su do sada, sve eventualne izmjene izbornog zakonodavstva bile u nadležnosti parlamenta i da su ti zakoni razmatrani i na Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

"Vlada brutalno krši ono što je njena politička i zakonska obaveza i maltene krišom ispod radara, dok zamajava crnogorsku javnost situacijom oko ministra Leposavića, pokušava da uradi nešto što može imati vrlo ozbiljne posljedice po stabilnost Crne Gore", ocijenio je Vuković.

Ukoliko Vlada ne povuče ove izmjene, DPS će napustiti Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti tih izmjena.

"Mi ovo doživljavamo kao atak na Crnu Goru, ovo je izdaja državnih interesa i mi ćemo se za Crnu Goru boriti svim sredstvima", kazao je Vuković za Dnevnik.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније