Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 04. 2021. 14:34   >>  14:35

SEDAM NVO

Podrška premijerovom predlogu za razrješenje Leposavića

Nevladine organizacije ADAMAS, Akcija za ljudska prava (Human Rights Action - HRA), ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije (European Association for Law and Finance - EALF), Komitet mladih pravnika Crne Gore i Politikon mreža podržale su odluku premijera Krivokapića da predloži razrješenje ministra Leposavić. Poručuju da je u Srebrenici, nažalost, izvršen genocid, te da treba to da prihvatimo i damo šansu miru na Balkanu.

"Dovodeći zvanično u pitanje odluke dva međunarodna suda, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (Haškog tribunala) i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen genocid, ministar Leposavić je doveo u pitanje i međunarodni pravni poredak i obaveze Crne Gore prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, i zato je opravdano da ode sa javne funkcije", navodi se u zajedničkom saopštenju organizacija. 

Ističu da je ministar  svojom izjavom nanio i dodatnu bol ljudima koji, kako navode, osjećaju nenadoknadiv gubitak svojih najbližih, koji su žrtve genocida u Srebrenici. 

"Imajući u vidu broj sudskih predmeta i osuđujućih presuda kojima je utvrđeno da se u Srebrenici radilo o genocidu, izjavu ministra Leposavića smatramo posebno neprimjerenom, a njega nedostojnim funkcije na koju je izabran. Međunarodna suđenja pružaju vrlo važan doprinos u borbi protiv negiranja genocida i revizionizma i na Balkanu, posebno u slučaju Srebrenice. Pravila dokazivanja, kao i zahtjev da se presude temelje na provjerenim činjenicama van razumne sumnje, daju ovim presudama nesporni legitimitet, posebno u odnosu na propagandne stavove usmjerene na negiranje zločina", piše u saopštenju. 

Naglašavaju da će glasanje o uskraćivanju povjerenja ministru Leposaviću biti glasanje za poštovanje međunarodnog pravnog poretka, za opredjeljenje Crne Gore za članstvo u Evropskoj Uniji i za pomirenje u regionu.

"Vjerujemo da većinska Crna Gora može da se ujedini oko ovih ciljeva. Svjesni smo da će uvijek biti i onih koje nijedan dokaz ni presuda neće ubijediti da promijene mišljenje i koji će relativizovati ili osporavati i ovaj i druge zločine. Samo dosljedno utvrđivanje individualne odgovornosti i poštovanje činjenica o ratnim zločinima, uz saosjećanje s patnjama žrtava, može i mora dovesti do ostvarivanja pravde i trajnog mira na Balkanu", zaključuje se. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније