Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Beta ]

03. 04. 2021. 11:43   >>  22:08 76

MINISTAR SEKULOVIĆ

Odnosi CG i Srbije bratski i komplikovani

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović ocijenio je da su odnosi Crne Gore i Srbije u ovom trenutku bratski i komplikovani, dinamični i protivrječni, bolji na nivou građana nego na nivou visoke politike.


Sekulović je u intervjuu agenciji Beta kazao da će dinamika tih odnosa ići u pravcu međusobnog uvažavanja i poštovanja i pune saradnje na zdravim osnovama.

"Crna Gora i Srbija predstavljaju kičmu Balkana, a međusobna isprepletanost odnosa i dubina bliskosti nas obavezuju pred građanima", rekao je ministar.

Upitan kako ocjenjuje to što ni četri mjeseca od formiranja Vlade Crne Gore nije došlo do susreta najviših državnih predstavnika Srbije i Crne Gore, Sekulović je kazao da to nije dobra poruka i da bi do navedenog susreta trebalo što prije da dođe.

"To je u obostranom interesu. Mislim da sa crnogorske strane ta želja postoji i više puta je javno iskazana", istakao je on.

Marović opterećuje odnose dvoje zemlje

Na pitanje Bete da li postoje neki uslovi, s obje strane, koje bi trebalo ispuniti da bi došlo do susreta premijera Zdravka Krivokapića i Ane Brnabić, Sekulović je rekao da "ako postoji iskrena, obostrana volja, nema te prepreke koja se može ispriječiti da do susreta dođe".

Upitan da li je on dobio poziv od svog kolege Aleksandra Vulina da posjeti MUP Srbije, ministar je kazao da poziv nije dobio, ali da bi se na eventualni poziv sa zadovoljstvom odazvao.


Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje to što vlasti u Srbiji odbijaju da po raspisanoj potjernici isporuče Crnoj Gori Svetozara Marovića, Sekulović je naglasio da je slučaj Marović negativan primjer saradnje Srbije i Crne Gore.

"Slučaj Marović je nešto što opterećuje bilateralne odnose, kao i ozbiljnost naše posvećenosti evropskim integracijama. Bez ove saradnje ne možemo postati dio porodice razvijenih evropskih zemalja", istakao je on.

Upitan da li se u Crnoj Gori nalaze osobe koje Srbija traži zbog organizovanog kriminala ili drugih krivičnih djela, Sekulović je kazao da nadležni državni organi postupaju po svim međunarodnim potjernicama u odnosu na lica za koja postoje zakonski uslovi za njihovo lišenje slobode, u cilju izručenja.

Borba protiv organizovanog kriminala

"Da li se na teritoriji Crne Gore nalaze lica koja se potražuju u Srbiji na nacionalnom nivou, bez postojanja međunarodne potjernice, o tome nemamo precizne podatke jer nemamo uvid u nacionalne baze podataka traženih lica u Republici Srbiji, pri čemu postojanje nacionalne potjernice ne stvara zakonski osnov za lišenje slobode radi izručenja", objasnio je Sekulović.

Upitan da li će i na koji način Vlada Crne Gore sprovesti borbu protiv organizovanog kriminala, ministar je kazao da je to jedan od osnovnih ciljeva nove vlade i MUP-a.

Dodao je da od rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, zavisi dobijanje završnih mjerila za Poglavlje 24 u pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Bez toga nema daljeg puta ka EU, kao osnovnog spoljnopolitickog cilja. Samo simbioza navedenih elemenata može dati rezultate", istakao je on.

Na pitanje Bete da li u Crnoj Gori ima snage i volje da se država obračuna sa Škaljarskim i Kavačkim klanovima, koji važe za najveće i najorganizovanije kriminalne grupe na Balkanu, Sekulović je rekao da Crna Gora ima kapacitete, ali moraće dodatno i da ih gradi.

"Tačno je da Crna Gora ima problem s organizovanim kriminalnim grupama. Takođe je tačno da se broj organizovanih kriminalnih grupa smanjuje. Ovo naravno ne treba da nas zavara ili na bilo koji način ulijeni, jer problem i te kako postoji", naveo je ministar.


Пратите нас на

Коментари76

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније