Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 04. 2021. 19:35 >> 19:42
6

BAOŠIĆ

Kritike bivše vlasti stigle od Stejt departmenta i Fridom hausa

Demokratska narodna partija ističe da su juče stigle dvije oštre kritike na račun bivšeg režima, DPS-a i njegovih satelita, i to s najvišeg nivoa: od američkog Stejt departmenta (Državnog sekretarijata SAD-a) i Fridom hausa, svjetske NVO sa sjedištem u SAD, koja istražuje status demokratije, političkih sloboda i ljudskih prava u svijetu. Izvještaji tih institucija, kako naglašava, ukazuju na razne zloupotrebe, korupciju, nepotizam i nepoštovanje ljudskih prava od bivšeg režima, zbog čega bi DPS trebao da se povuče sa političke scene.

Kako naglašavaju u saopštenju, državni sekretarijat SAD, između ostalog, ističe i da je "bivša vlast zloupotrebama imala prednost na izborima", uz "policijsku selektivnost na primjeru zatvaranja vladike Joanikija i još osam sveštenika CPS 12. maja 2020. godine", povodom organizovanja litija, a da 21. maja na proslavi Dana nezavisnosti policija nije privodila ni hapsila učesnike iako su postojali i brojni video i foto zapisi nepoštovanja odluka NKT-a o zabrani javnih okupljanja.

"Stejt department konstatuje je i da je bivši vladajući DPS uoči izbora od 30. avgusta 'stekao nedopustivu prednost zloupotrebom položaja i državnih resursa i dominantnim medijskim izvještajima, što je podrilo kvalitet informacija koje su bile dostupne biračima'. Navodi se i da su kršena ljudska prava u Crnoj Gori uz torturu nad građanima, 'uz proizvoljna hapšenja i pritvaranja, uz ozbiljne probleme s pravosuđem, proizvoljno ili nezakonito uplitanje u privatnost, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, ozbiljna djela korupcije, krivična djela nasilja...' Stejt department navodi i da je za vrijeme bivše Vlade nekažnjivost bila veliki problem, i da je vrlo malo uradila na identifikovanju, istrazi i krivičnom gonjenju zvaničnika, odgovornih za kršenje ljudskih prava", naveo je Nemanja Baošić iz DNP-a.

Stejt department, kako dodaje, ističe i ocjene nekih NVO i međunarodnih organizacija da su korupcija i nepotizam ušli u sferu tužilaštva i sudstva.

"Državni sekretarijat SAD apostrofira neriješene napade na novinare, ispolitizovan Javni servis, pritisak bivšeg režima na nezavisne medije, pri čemu bivša Vlada Crne Gore 'nije efikasno sprovodila zakon koji predviđa krivične kazne za zvaničnike, odgovorne za korupciju', pa nijesu bivali kažnjeni. Ukazano je i na izraženu korupciju u svim sferama javnog života u periodu vlasti DPS-a", ističe Baošić.

I Fridom Haus upozorava na brojna nepočinstva bivšeg režima ističući, kao prvo, povezanost članova DPS-a sa organizovanim kriminalom, kao i činjenicu da su SPC i njeni vjernici bivali diskriminisani.

Identično stavu Stejt departmenta, i Fridom Haus apostrofira problem korupcije bivšeg režima, uz krupne nedostatke u radu pravosuđa. Zahvaljujući bivšim vlastima, Fridom Haus je Crnu Goru pozicionirao tek među djelimično slobodne zemlje!

"Navedeno je i da je korupcija podsticala lojalnost DPS-u, a zaposleni u javnom i privatnom sektoru bivali redovno izlagani pritiscima da glasaju za tu partiju. Fridom Haus upozorava na prelaske Đukanovića s funkcije na funkciju, predsjednika države i premijera, uz donošenje zakona o proširivanju njegovih ovlašćenja. Navodi se i da su u periodu vladavine DPS-a uočeni ozbiljni nedostaci pravosudnog sistema uz sudsku korupciju kao izražen problem, uz odbijanje predsjednice Vrhovnog suda i predsjednika osnovnih sudova da podnesu ostavke zbog više od dva mandata", navodi funkcioner DNP-a.

Fridom Haus ističe i flagrantan primjer režimski montiranog progona Andrije Mandića i Milana Kneževića, optuženih u slučaju tzv. državni udar, uz haotične postupke suđenja, odustajanje pojedinih svjedoka i zamagljene dokaze tužilaštva.

"Nakon ovakvih oštrih i tačnih kritika sa tako dva visoka mjesta, DPS bi trebalo da samog sebe ukine, da više ne bruka Crnu Goru i njene građane. Ali se to, znajući licemjerje te partije, neće desiti. Vrijeme pravde, istine i pravne države dolazi, čime će DPS biti marginalizovan do kraja", smatra Baošić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније