Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2021. 17:57 >> 17:58

DODATNI DOKUMENT

EU smjernice za primjenu nove metodologije

Na osnovu nedavno objavljenog non-papera, Predsjedištvo EU pripremilo je dodatni radni dokument o primjeni revidirane metodologije sa Crnom Gorom i Srbijom.

Dokument, u koji je TVCG imala uvid, ima za cilj da olakša pripremu sljedeće međuvladine konferencije sa svakom zemljom kandidatom, uz sugestije kako bi se poboljšana metodologija proširenja mogla prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima bez njihove izmjene.

U dokumentu se navodi da su Crna Gora i Srbija već izrazile spremnost da u principu prihvate novu metodologiju.

U skladu sa revidiranom metodologijom, navodi se, između ostalog, da nijedno poglavlje neće biti zatvoreno bez ispunajvanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i da će korektivne mjere biti razmotrene u slučaju problema tokom pregovora, uzimajući u obzir principe reverzibilnosti procesa koje su predviđene novom metodologijom.

U dokumentu se navodi da će Međuvladine konferencije na ministarskom nivou održavati, u principu, najmanje jednom godišnje, nakon usvajanja Godišnjeg paketa proširenja Evropske komsije, i zaključaka o svakoj zemlji pojedinačno, ali i kada to bude relevantno.

Za potrebe pregovaranja sa Crnom Gorom, poglavlja će biti grupisana u šest tematskih klastera, što će omogućiti "moguću identifikaciju ubrzanih mjera integracije".

Kalsteri objedinjuju teme: vladavina prava, unutrašnje tržište, kompetitivnost i inkluzivni rast, zelena agenda i povezivanje, resursi i poljoprivreda i vanjski odnosi.

U dokumetu se navodi i da će Evropska komsija nastaviti da podržava Crnu Goru u ispunjavanju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava.

Navodi se i da bi se proces pristupanja Crne Gore i Srbije trebao usredsrediti, a četiri elementa: jači fokus na temeljne reforme, jače političko upravljanje, povećana dinamičnost, te predvidljivost procesa.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније