Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 03. 2021. 06:50   >>  06:56 10

CRNOGORSKI ZBOR

Ministarka i Vlada da odustanu od anticrnogorskog nauma

NVO Crnogorski zbor osudila je, kako kažu, kontinuirane, zlonamjerne i neargumentovane napade na Fakultet za crnogorski jezik i književnost i akademika Vukića Pulevića, kao i na ostale saradnike FCJK.

Pozvali su Vladu Crne Gore i ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić da "odustanu od svog anticrnogorskog nauma".

"Ne iskušavajte strpljenje crnogorskih građana koji neće dozvoliti da udarate u temelje crnogorske nauke, prosvjete i kulture i onih stvaralaca koji su te temelje postavili", navodi se u reagovanju.

Podsjećaju na izjavu ministarke da FCJK ne pripada nauci, "odnosno da ta ustanova objavljuje knjige ljudima bez referenci, a taj stav je ilustrovala podatkom da je FCJK štampao knjigu onomastičkih studija Vukiću Puleviću".

"Vukića Pulevića ne treba braniti ni Crnogorski zbor ni bilo ko drugi, jer njega brane djela. Njega ima u svim ozbiljnim publikacijama iz struke kojoj on pripada, a to je botanika. Kao botaničar koji je život posvetio terenskim istraživanjima, Vukić Pulević je jedan dio toga rada sublimirao u knjizi o narodnim nazivima biljaka koju je štampao FCJK. Taj naučnik 'bez referenci kao mlad botaničar imao je čast da bude gost Kraljevskog botaničkog vrta u Londonu, njegovi su radovi uvaženi u svjetskim botaničkim monografijama, zastupljen je u čuvenom enciklopedijskom izdanju Flora Europea, a imao je čast da se novoopisane biljke po njemu imenuju, poput jedne endemske biljke na Durmitoru koja se zove Edreanthus pulevicii", podsjećaju iz Crnogorskog zbora.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније