Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: RTCG Portal ]

29. 03. 2021. 10:36 >> 23:01
49

MINISTARKA BRATIĆ

Fakultet za CG jezik neće biti ukinut

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta neće donijeti odluku o ukidanju FCJK, niti je to to u nadležnosti resora na čijem sam čelu, kazala je ministarka Vesna Bratić. Ona je u parlamentu kazala da akt o tome može donijeti jedino Vlada Crne Gore.


Sve obaveze prema tom Fakultetu su, kako je rekla, izmirene u skladu sa zakonom zaključno sa martom, i biće uredno izmirivane u budućnosti.

"U tom smislu trenutni status te ustanove se neće mijenjati", rekla je Bratić, odgovarajući na pitanje poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković o statusu tog fakulteta.

"Volim i priznajem Crnu Goru"

Kaže da je izrada novog Zakona o visokom obrazovanju u proceduri, a radna grupa nije oformljena, navodi ona, radi promjene statusa neke visokoškosle ustanove, pa ni FJCK.

"Studenti FCJK ne treba da imaju bojazan da bi njihove studije mogle biti prekinute ili ugašene", istakla je Bratić.

Ministarka je poručila i da voli i priznaje Crnu Goru jer su se, kako kaže, za nju borili i ginuli njeni preci: "I ne možete mi ni u jednom momentu prigovoriti da ne volim Crnu Goru". 

Bratić je najavila izmjene plana književnih djela u okviru nastavnog programa predmeta crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti.

Poslanika SD-a Damira Šehovića zanimalo je da li Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta planira da ugasi Fakuliet za crnogorski jezik i književnost. Kaže da bi obračun s tim fakultetom bio obračun s državom i identitetom.

"Ministarstvo neće donijeti odluku o ukidanju FCJK, niti nam je to u nadležnosti da učinimo. Akt o tome može donijeti jedino Vlada Crne Gore", rekla je Bratić.

Crnogorski jezik nije i ne može biti ugrožen

Šehović je rekao da nije tačno da su imali blagonaklon odnos prema FCJK, te da nije uplaćena do jutros rata za mart mjesec.

Bratić je, odgovarajući Aleksandri Vuković iz DPS-a, istakla da njen resor ima afirmativan stav prema razvijanju crnogorskog identiteta i kutlure, kao i svih ostalih zajednica naše sredine jer je, kaže, Crna Gora građanska država.

"Stoga cijenimo doprinos svih institucija. Kada sagledamo neke primjere izdavaštva FCJK moramo se zapitati u kojoj su mjeri oni korisni", istakla je Bratić.

FCJK je, kaže ona, visoko privilegovan budući da funkcioniše izvan Univerziteta Crne Gore.

"Ni sudbina crnogorskog jezika u Crnoj Gori nije, niti može biti ugrožena, budući da dugo godina na Filološkom fakultetu u Nikšiću postoji studij za crnogorski jezik i književnost", rekla je Bratić. 

Nije željela da komentariše brutalne laži da je Vlada anticrnogorska: "Ovo je najcrnogorskija Vlada koju ste imali, jer je najpoštenija, a u Crnoj Gori se, bez obzira na etničku pripadnost, čojstvo i junaštvo uvijek najviše cijenilo".

Bratić je rekla da je resor na čijem je čelu izmirilo sve finansijske obaveze kako prema UCG, tako i prema FCJK.

"Ne želeći da privilegujemo nikoga, ne možemo da isplatimo bilo kakve naknade za mart prije nego isplatimo ostale potrošačke jedinice, prije svega UCG", rekla je Bratić. 

Učiniće sve da nagradi rad prosvjetara

Odgovarajući na pitanje Suade Zoronjić (URA) da li se prosvjetni radnici mogu nadati finansijskoj podršci, Bratić je podsjetila da su zatekli državu koja se nalazila pred bankrotom.

"Prosvjetni radnici pokazali su veliku odgovornost i posvećenost pozivu. Neću biti zadovoljna svojim radom ako vi ne budete zadovoljni njegovim rezultatima u ovom domenu".

Bratić je rekla da će učiniti sve da ispoštuje rad prosvjetara u finansijskom domenu, ali u domenu koliko to omogućava budžet.

Zabranili zloupotrebu djece

Ministarka je odgovarala na pitanje poslanice Jovanke Laličić (DPS) šta je preduzela po pitanju zloupotrebe djece u vjerske i političke svrhe u školama u Tivtu i Pljevljima.

Bratić je podsjetila da su u školi „Boško Buha“ u Pljevljima dva lica NVO-a Sveti Sava ispoljila namjeru da djeci  u prvom razredu doniraju paketiće kopji su se sadržajno razlikovali. Tom prilikom djeci islamske vjeroispovijesti donirani su paketići sa slatkišima, dok su djeci pravoslavne vjeroispovijesti donirane i bojanke s likom Svetog Save i brošure o njegovom djelu.

„Ministarstvo je odmah nakon saznanja kontaktiralo direktore ustanova radi dobijanja informacija. Direktoš škole „Boško Buha“ i dopisu je napisao da je istina da je NVO dijelila paketiće, ali da je za sve postojala saglasnost roditelja, te da su roditelji preuzeli poklone“, kazala je Bratić.

Ona tvrdi da je Ministarstvo prikupilo informacije i u vezi sa dijeljenjem paketića u Tivtu.

„Ministarstvo je nakon toga zabranilo svaki vid zloupotrebe djece u bilo kom obliku. Poseban akcenat je stavljen na zabranu dijeljenja poklona djeci od strane trećih lica. Cilj je da se djeci obezbijedi mirno djetinjstvo i poštovanje njihovih prava“, kazala je ona.  

Paketići kako je dodala nijesu uvod uvođenja vjeronauke u školama.

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније