Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

29. 03. 2021. 06:44 >> 06:45
4

MINISTARKA INJAC

Porast ekstremizma nije dobar za Crnu Goru

Ministarka odbrane Olivera Injac kazala je da je predlog za imenovanje novog načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore upućen članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost. Govoreći o bezbjednosnim rizicima u Crnoj Gori, Injac je istakla da je za ozbiljnu zabrinutost djelovanje crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa (OKG), a posebno njihove sprege sa lokalnim moćnicima i korupcijom na visokom nivou.


 Istakla je i da je značajno unaprijeđena saradnja sa članicama NATO na planu odbrane.

Na pitanje koji su najveći bezbjednosni rizici u Crnoj Gori, Injac za Dan kaže da je pitanje kompleksno, ali da su za ozbiljnu zabrinutost žrizici transnacionalne dimenzije, kao i svi oblici organizovanog kriminala, zatim djelovanje crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa (OKG), a posebno njihove sprege sa lokalnim moćnicima i korupcijom na visokom nivou.

"Ispoljeni rizik međusobnih okršaja OKG i velikog broja ubistava, definitivno već u dužem periodu ugrožavaju bezbjednost Crne Gore. Porast ekstremizma nije dobar signal o društvenoj polarizaciji u Crnoj Gori, a dugoročnije može biti prijetnja za stabilnost, razvoj i blagostanje. Ukoliko je ekstremizam odraz porasta nezadovoljstva građana zbog promjene decenijske vlasti DPS-a i neslaganja sa aktuelnom politikom, onda ima potencijal da splasne vremenom kroz stabilizaciju političkih, ekonomskih i zdravstvenih prilika u zemlji. Međutim, ako je ekstremizam podstaknut namjenskim podstrekavanjem iz političkih i/ili kriminalnih krugova, opasnost je dvostruka. Prvo, zbog toga što narušava društvenu otpornost. Drugo, ako je oblik manipulacije masom s ciljem podsticanja političkog nasilja, onda to predstavlja direktnu opasnost za društvo", rekla je Injac.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније