Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 03. 2021. 08:16   >>  08:16 23

BRAJOVIĆ

Vlast bi da NATO zamrzne saradnju sa CG

Odavanje tajnih podataka članice NATO može uticati na položaj Crne Gore u Alijansi, a kredibilitet i povjerenje koje je Crna Gora stekla takvim potezima se dovode u pitanje, ocijenio je, u intervjuu Pobjedi, Ivan Brajović, predsjednik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu.

“Ovakvo ponašanje nezakonito izabranog v. d. direktora ANB-a, gospodina Vukšića, tj. odavanje tajnih podataka suprotno zakonu, a koji se, između ostalog, tiču i naše i partnerske tajne službe zemlje članice NATO, nedopustivo je. Neshvatljivo je da neko ko je prvi čovjek crnogorske obavještajne službe, neko ko bi trebao da vodi računa o bezbjednosti naše države, samim tim i bezbjednosti podataka Alijanse čija smo članica, postupa na ovakav način. Neko to može ocijeniti kao slučajnu grešku, neko kao nesmotrenost, a neko kao namjeru”, kaže Brajović.

Kaže i da mu djelovanje Vukšića, imajući na umu opredjeljenje birača najbrojnije koalicije u parlamentarnoj većini, a čiju je listu na lokalnom nivou u Kotoru predvodio, najviše liči na, kako navodi, namjeru da se kompromitujemo kod partnera.

“Partneri u vlasti su se, sada već značajno prekršenim sporazumom odmah poslije parlamentarnih izbora obavezali na saradnju sa NATO-om. Tu neiskreno prihvaćenu obavezu sada perfidno izigravaju potezima koji bi mogli da dovedu do toga da naši NATO partneri zamrznu saradnju sa nama. Jer gospodin Vukšić je pravnik sa dugogodišnjim iskustvom, a i upozoren je od poslanika da vodi računa o svojim ovlašćenjima i onome što treba, odnosno ne treba da se nađe u rukama poslanika, da bi ovo što se desilo bilo slučajno”, naveo je Brajović.

Kaže i da odavanje tajnih podataka može uticati na položaj Crne Gore u NATO-u.

“Kredibilitet i povjerenje koje je Crna Gora stekla su mukotrpno građeni i ovakvim potezima se dovode u pitanje. O potrebi saveza da štiti tajne podatke nedavno je u Briselu govorio i generalni sekretar NATO-a, gospodin Jens Stoltenberg i bilo bi veoma loše da, za početak, protok informacija koje dolaze do Crne Gore bude značajno smanjen”, ističe lider SD-a.

Kaže i da nema informacije o navodima da su tajni podaci već stigli do Moskve.

Izjava premijera Zdravka Krivokapića da su poslanici odgovorni zbog curenja podataka bio, kako kaže Brajović, je hvatanje davljenika za slamku.

“O tome sam sa premijerom imao diskusiju i u parlamentu, tokom postavljanja pitanja na premijerskom satu, i činjenica da je, nakon argumentacije koju sam iznio, premijer ostao bez komentara na ovu temu, govori, rekao bih, sasvim dovoljno. Jasno je da ne postoji apsolutno nikakva odgovornost poslanika u ovom slučaju”, zaključio je Brajović.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније