Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RTCG Portal/Pobjeda ]

26. 03. 2021. 13:28 >> 15:24
10

LEPOSAVIĆ

"Da Parlament i Vlada nađu rješenje ka reformama"

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, saopštio je da su Venecijanska komisija (VK) i Savjet Evrope razumjeli potrebe da se reforme izvrše, ali da je akcenat na tome da se insistira da Parlament i Vlada nađu rješenje i odaberu zakonska rješenja.

Ministar je, u odgovoru na pitanje poslanika DF-a Slavena Radunovića o tužilačkim zakonima, kazao da mišljenje VK nije pravno obavezujuće u formalnom smislu, ali da nije ni bez pravnog dejstva.

"Memorandum o razumijevanju o Venecijanskoj komisiji definisao je mišljenja komisije kao mjerilo potvrđivanja standarda vladavine prava. Ono ne može biti ignorisano, a da ne proizvede političke i pravne posljedice u odnosima Crne Gore i EU", kazao je Leposavić.

"ASK trostruko prekršila moja prava"

Ministar je saopštio i da je Agencija za spječavanje korupcije trostruko prekršila njegova prava, te da mu nije dozvoljeno da iznese činjenice pred tim organom povodom njegovih stavova o sudskim presudama.

Leposavić je, na pitanje poslanice DPS-a, Daliborke Pejović, da se garantuje evropski standard nezavisnosti u sudstvu. Istakao je i da smatra da je primjereno da se govori o slučajevima koji su javno važni i "u kojima se evidentno godimama zatvaraju oči javnost".

 Pejović je ministra pitala i kako gleda na pokušaj smanjenja budžeta Agenciji za sprečavanje korupcije.

"Zalažem se da do toga ne dođe, a mislim da je to cilj i ministra finansija. Da bi se to postiglo mora se napraviti određena ušteda", kazao je, između ostalog, Leposavić.

Reforme, ne revanšizam

Leposavić je kazao da ne vjeruje da je cilj poslanika predlagača novog zakona o tužilaštvu revanšizam i lična relacija. To, kako je istakao, nije cilj Vlade.

"Cilj ovih zakona nije da se ukine SDT već da se reformiše i sačuvaju svi njeni resursi u koje je ulagano", odgovorio je Leposavić na pitanje poslanice DPS-a Vesne Pavićević.

"Mi se borimo protiv revanšizma. Revanšizam nije kad vi mijenjate rukovodice onda kada se mijenja sastav vlade. Borimo se protiv revanšizma da ljudi ne trpe zbog svojih ličnih odluka. Tanka je granica između revanšizma i reformi, ali je jasna", dodao je ministar.

Kazao je i da je prethodna vlast stvorila ambijent za djelovanje kriminala.

Nikolić pitao o Srebrenici

Leposavić je u Parlamentu rekao da nije na ministru pravde ili bilo kojem pojedincu da prizna ili ne prizna da li se dogodio ratni zločin u Srebrenici.

"Jasno je da političko raspravljanje i utvrđivanje zločina genocida između pojedinanaca koji nisu ni teritorijalno ni generacijski vezani za događaj predstavljaju sukobe produženog trajanja", odgovorio je ministar na pitanje poslanika DPS-a, Andrije Nikolića, da li je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid.

Ocijenio je da je srpskom i bošnjačkom narodu potrebno razumijevanje "da su i jedni i drugi žrtve", te da pitanja poput ovog od poslanika DPS-a samo "produžavaju patnju",

"Ja nijesam bio ratni profiter i neću biti antiratni profiter, pa se neću koristiti kolektivnim osudama i stigmatizacijama. Ne mogu da priznam ili ne priznam nešto o čemu nemam saznanja. Spreman sam da priznam da je bilo genocida kad se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću negirati pravnu važnost međunarodnih tijela i osjećaj Bošnjaka i muslimana koji doživljavaju ovaj zločin kao svoju, ali i patnju svih nas", istakao je Leposavić.

Ministar je dodao da je spreman da se pokloni svim žrtvama i apelovao da "manje ispitujemo jedni druge o ovakvim temama".

Nikolić je odgovorio da se ministar nevješto sakrio iza formulacija kojima negira da se dogodio genocid u Srebrenici.

"Nažalost, na Balkanu i dalje preovladava postratni mentalitet zato što uzroci rata nijesu transofrmisani u formu kohabitacije", dodao je on.

Pitanje o SPC

Dragutin Papović (DPS) je pitao Leposavića kad je Vlada donijela odluku da sa SPC počne pregovore o sklapanju ugovora uz konstataciju da pokušava da se status koji crkva ima u Srbiji pokušava prenijeti u Crnu Goru.

Ministar je rekao da do dijaloga sa SPC nije došlo iznenada.

"Ako bi neko trebao da zna to bi trebali da budete vi jer ste bili na čelu direktorata za vjerske zajednice. Vlada je pristupila ovome neposredno nakon stupanja na dužnost kad smo saznali da je SPC 2012. poslala predmet temeljnog ugovora. Vi ste vodili dijalog i vodili ga na temelju da je to jedina tradicionalna crkva koja nije sklopila temeljni ugovor. Vlada odgovara na poziv koji stoji deset godina", naveo je on.

Leposavić je rekao da je ugovor upodobljen onome što su ugovori sa drugim vjerskim zajednicama.

Papović je rekao da je nekadašnja Vlada vodila transparentan dijalog i da su to radili i sa CPC.

"Rekli ste i da su pregovore vodile četiri osobe od kojih je troje podržavaoca SPC i učesnika litija. SPC sama sa sobom pregovara kakav će imati položaj u Crnoj Gori", dodao je Papović u komentaru.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније