Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 03. 2021. 19:50 >> 20:08
3

RADULOVIĆ U BRISELU

CG će ubrzati reformske procese i pregovore sa EU

Crna Gora preduzeti sve aktivnosti usmjerene ka ubrzanju pregovaračkog procesa, kroz sprovođenje konzistentnih reformi baziranih na nultoj toleranciji na korupciju, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović.

Na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO država članica, koji se održava u Briselu, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je, u odvojenim susretima, razgovarao sa šefom diplomatije Finske Pekom Havistom, generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefanom Saninom i evropskim komesarom za krizni menadžment Janezom Lenarčićem.

Tokom sastanka sa ministrom Havistom, konstatovano je da dvije države razvijaju prijateljske odnose, s velikim potencijalom za dalje unapređenje saradnje.

Radulović je istakao da je „glavni vanjskopolitički cilj Crne Gore članstvo u EU, te da u tom pogledu izuzetno cijenimo podršku Finske“.

Stoga je naglasio da će Crna Gora preduzeti sve aktivnosti usmjerene ka ubrzanju pregovaračkog procesa, kroz sprovođenje konzistentnih reformi baziranih na nultoj toleranciji na korupciju.

Havisto pozdravio je zalaganje naše države u okviru pretpristupnog procesa sa EU, te istakao da će Finska nastaviti da podržava naš evropski put kroz pružanje podrške na ekspertskom i političkom nivou.

Izrazio je zahvalnost za podršku Crne Gore u okviru multilateralnih foruma.

Radulović je tokom sastanka sa generalnim sekretarom Saninom istakao da je prihvatanje nove metodologije u pregovorima sa EU, kao i činjenica da naša država u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa politikama Unije, jasan signal našeg evropskog opredjeljenja.

Kako je rekao, Vlada će ubrzati reformske procese na unutrašnjem planu kao i pregovore sa EU, posebno imajući u vidu posljednja istraživanja javnog mnjenja po kojem više od 75 % crnogorskih građana podržava članstvo u Uniji.

On je takođe istakao značaj daljeg angažmana EU na prostoru Zapadnog Balkana, čime će se potvrditi posvećenost reformama i stabilnosti ovog regiona za Evropu.

Generalni sekretar Sanino je pozdravio napore naše države u sprovođenju reformi te punu usaglašenost vanjske politike sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

On je poručio da Crna Gora kao i čitav region predstavljaju strateškog partnera Unije, te da će se nastaviti sa aktivnostima usmjerenim na unapređenje i snaženje mehanizama saradnje.

Na sastanku sa komesarom Lenarčićem, istaknut je značaj dalje saradnje naše države sa evropskim institucijama, u svim pitanjima od značaja za promociju i razvoj integrisanog pristupa za krizne situacije, i obezbjeđivanje sprovođenja aktivnosti EU Mehanizma civilne zaštite.

Sagovornici su se saglasili da je u vremenu pandemije od ključnog značaja koncentrisanje napora na prevazilaženje krize u najvažnijim oblastima poput zdravstva i ekonomije.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima Evropske komisije po pitanju distribucije vakcina protiv korona virusa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније