Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

24. 03. 2021. 07:09 >> 07:09
2

PODNIO PRIJAVU

Ministarku sumnjiči za zloupotrebu položaja

Bivši direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov podnio je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministarke Olivere Injac, tereteći je za zloupotrebu položaja prilikom, kako se tvrdi u prijavi, nezakonitog zapošljavanja vojnog penzionera Miodraga Jokanovića i njegovog raspoređivanja u Obavještajno-bezbjednosni direktorat, piše Pobjeda.

Prema krivičnoj prijavi u koju je list imao uvid, Volkov tvrdi da je ministarka Injac, nezakonitim zapošljavanjem zastavnika Jokanovića, počinila krivično djelo – zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Prilažući materijalne dokaze za krivičnu prijavu, Volkov navodi da je Rješenjem od 16. februara ove godine ministarka Injac rasporedila Jokanovića na radno mjesto – ovlašćeno službeno lice u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu u Ministarstvu odbrane – bez javnog oglašavanja!

Potom je istog dana potpisala još rješenja kojima se Jokanoviću utvrđuje osnovna zarada, specijalni dodatak od 10 odsto, rješenje o uvećanju zarade za 30 odsto, ali mu se određuje i staž sa uvećanim trajanjem, takozvani beneficirani.

Ključna nezakonitost u pobrojanim upravnim aktima, prema mišljenju Volkova, je činjenica da je zastavnik Miodrag Jokanović penzioner, od aprila 2019. godine i da je Rješenjem Fonda PIO ostvario pravo na starosnu penziju.

Pobjeda je pisala o spornom zapošljavanju i postavljenju zastavnika Jokanovića, kao penzionisane osobe, kao i o zahtjevu Jokanovića prema Fondu PIO da mu se obustavi isplata penzija. Prema informacijama našeg lista, taj zahtjev je nadležna služba Fonda PIO pozitivno riješila.

No, prema navodima iz prijave, nezakonite postupke ministarke Injac ne može "prebrisati pozitivan odgovor Fonda PIO na Jokanovićev zahtjev za obustavu isplate penzije, jer je, u članu 7, prekršen Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kojim je definisano da "u državnom organu ne može da zasnuje radni odnos lice koje je korisnik prava na penziju".

Upravo je Jokanovićev zahtjev za obustavu isplate penzije, jedan od ključnih elemenata kojima Volkov dokazuje da je ministarka Injac bila svjesna nezakonitosti i da je postojao dogovor između nje i zastavnika Jokanovića da se zataška ili sakrije nezakonitost zapošljavanja vojnog penzionera.

Prema tumačenju smijenjenog funkcionera Ministarstva odbrane Volkova, "ono što izaziva sumnju da se radi o prethodno postignutom dogovoru između prijavljene i Jokanović Miodraga je činjenica da je Jokanović Miodrag, nakon donijetih rješenja, 22. februara učestvovao kao stranka u postupku kod Fonda PIO, kojim je tražio obustavu rješenja, iako se na taj način samo obustavlja isplata, ali ne gubi osnov sticanja penzije“.

Sve su to okolnosti zbog kojih Volkov smatra da je ministarka Injac u dogovoru sa zastavnikom Jokanovićem svjesno nastojala da sakrije nezakonitost zapošljavanja.

"Ovakvim činjenjem prijavljena je narušila ugled Ministarstva odbrane, a po mom mišljenju i izvršila krivično djelo zloupotreba položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore". zaključuje se u krivičnoj prijavi Mihaila Volkova.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније