Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 03. 2021. 17:38 >> 18:29

DRAGOVA LUKA

Umalo sukob, pojačano prisustvo policije

Partije koje učestvuju na lokalnim izborima u Nikšiću ukazale su na nepravilnosti koje su konstatovali njihovi posmatrači na biračkim mjestima.

Izborni dan u Nikšiću protiče bez ozbiljnijih incidenta, saopštila je Uprava policije >>> 

SD: Izjava Kankaraša zlonamjerno uzeta

Iz nikšićkog odbora Socijaldemokrata saopšteno je da je izjava predsjednika biračkog odbora, Vladana Kankaraša, povodom incidenta koji se desio na biračkom mjestu broj 118, zlonamjerno uzeta, budući da se on, kako navode, za vrijeme incidenta nije nalazio na biračkom mjestu.

Iz SD naglašavaju dam iako je predsjednik biračkog odbora, Kankaraš nije imao potpune informacije o navedenom incidentu.

"Pripadnici koalicije ZBNK, predvođeni nosiocem liste, Markom Kovačevićem, upali su na navedeno biračko mjesto. Njihove pristalice, van biračkog mjesta, fizički su napale člana biračkog odbora U.T. (18) kojem je sa lica strgnuta crnogorska maska. Takođe, presretnuta je članica biračkog odbora sa istog biračkog mjesta, I.S. kojoj je oteta kutija za glasanje putem pisma", navode iz SD-a.

"Ovaj, kao i svi ostali incidenti od kojih je javnost sa nekima upoznata, a sa nekima nije, samo oslikavaju nervozu opozicije na lokalnom nivou jer su svjesni da ih, u gradu pod Trebjesom, čeka izvjestan izborni poraz", dodaje se.

Socijaldemokrate Nikšića pozivajugrađane da ne nasjedaju na provokacije i da na miran, dostojanstven način ostvare
svoje biračko pravo, a članovi biračkih odbora sve svoje obaveze u sklopu izbornog procesa.

CEMI: Pojačano prisutvo policije na ulicama Nikšića

Na biračkom mjestu 118 prema prijavi posmatrača CEMI-a došlo je do remećenja reda.

“Nakon što su članovi biračkog odbora uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije“Za budućnost Crne Gore”, u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mjestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih. Glasanje na ovom biračkom mjestu je usljed ovih zbivanja privremeno prekinuto”, saopšteno je iz CEMI-a

Prema informacijama njihovh posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između dvije suprostavljene grupe neidentifikovanih lica.

“Nakon posredovanja predstavnika policije glasačka kutija je vraćena članovima biračkog odbora. Situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojačano je prisutvo uniformisane policije na ulicama Nikšića”, saopšteno je iz CEMI-a.

Kovačević: Niko nije pretučen

Nosilac liste "Za budućnost Nikšića" Marko Kovačević kazao je da na biračkom mjestu 118 Dragova Luka došlo do problema kada Birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma.

Kovačević je rekao da je opoziciji rečeno da mogu da ih prate kolima i da je isti problem bio i na drugim biračkim mjestima.

On je naveo da je otišao tamo jer je bilo tenzija i okupljeni su branili automobilu da krene bez predstavnika opozicije.

Tvrdi da je ušao i razgovarao sa članovima Biračkog odbora i da su mu oni rekli da je to u skladu sa mišljenjem Opštinske izborne komisije, iako je mišljenje OIK da treba da idu i dva predstavnika opozicije.

"Ubrzo je došla policija, čuli smo navode Demokratske partije socijalista koja pokušava da proizvede tenzije. Tamo niko nije bio pretučen, niko nije ušao nasilno. Razgovarao sam sa načelnikom CB i on je rekao da će demantovati navode DPS", ističe Kovačević.

DPS: Došlo do nasilnog upada na biračko mjesto, pretučena jedna osoba

Opštinski odbor DPS Nikšić saopštio je da je danas u naselju Dragova Luka došlo do nasilnog upada na biračko mjesto br 118 od strane Marka Kovačevića, kada je, kako navode, otet birački materijal, spriječen birački odbor da izađe na teren i pretučena jedna osoba. 

Oni tvrde da se sve ovo desilo na očigled pripadnika Uprave policije.

“Ovom prilikom šaljemo jasnu poruku Upravi policije da imaju rok da uspostave kontrolu u roku od sat vremena ili ćemo biti prinuđeni da preuzmemo stvar u svoje ruke i sami rješavamo probleme. Pozivamo sve da ovo upozorenje shvate krajnje ozbiljno", zaključuju u OO DPS Nikšić.

DPS: VDT da hitno reaguje

Iz nikšićkog Odbora DPS-a su saopštili da imaju saznanja da je priveden Milo Božović (poslanik DF-a), zbog čega zahtijevaju reakciju Vrhovnog državnog tužioca i zadržavanje navedenih lica zbog, kako navode, grubog kršenja izbornog zakonodavstva.

"Riječ je o licima iz kriminalnog miljea koji pokušavaju da prekrajaju izbornu volju građana Nikšića što im ni pod koju cijenu nećemo dozvoliti. Tražimo hitnu reakciju i procesuiranje navedenih lica iz kriminalnog miljea", poručuju iz DPS-a.

 DPS Nikšić: Odbornički kandidati Demokrata prate izlaznost

U Kličevu ispred OŠ "Milija Nikčević", u kojoj se nalaze tri biračka mjesta, kandidat za odbornika sa liste Demokrata Rajko Albijanić uz pomoć Blaža Jokića, koji radi kao posmatrač te partije partije, bavio se nedozvoljenim radnjama kojima su uticali na slobodu izborne volje građana, tvrde u Opštinskom odboru DPS Nikšić.

“Oni koji su najglasniji u pozivanju na fer i korektne izbore, preduzimaju nečasne i nepoštene radnje, bespravno i besramno utičući kroz vršenje pritiska na građane prilikom korišćenja biračkog prava”, poručuju iz DPS-a.

DPS: Trebinjci spriječeni da glasaju u Nikšiću

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista saopštio je da se od otvaranja biračkih mjesta u Nikšiću pojavio veliki broj glasača koji su državljani Bosne i Hercegovine, uglavnom stanovnici Trebinja, sa privremenim ličnim kartama Crne Gore.

“Budući da se radi o grubom kršenju zakona, pravovremenim reagovanjem ova lica su spriječena da glasaju, što će se i nastaviti sve do zatvaranja biračkih mjesta”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije poručili su da neće dozvoliti da o sudbini Nikšićana odlučuju državljani drugih država.

URA: Vrijeđani posmatrači, označavani listići

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da se na glasačkom mjestu 12 (0Š Mileva Lajović) i broj 13 (Stara mašinska škola) vrijeđaju posmatrači liste „Crno na bijelo“  i verbalno napadaju. Takođe, kazali su da se konstantno koriste  mobilni telefoni.

„Na glasačkom mjestu 48 (Dom na Viru) glasački listići se prije upotrebe označavaju hemijskom olovkom. Biračko mjesto 109, ulazi više lica u kabinu, posmatrači „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ žalili su se na nepravilnosti dok je predsjednik biračkog odbora odbio da primjedba uđe u zapisnik sa obrazloženjem - ja radim šta ja hoću”, navodi se u saopštenju URE.

 

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније