Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 03. 2021. 21:08   >>  21:26 4

ZEKOVIĆ OCIJENIO

Podrška Dodika opasna za CG i region

Podrška Milorada Dodika, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine koaliciji "Za budućnost Nikšića" na lokalnim izborima dugoročno je štetna i opasna za Crnu Goru i po ukupne odnose u regionu, ocijenio je aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

"Dodikova podrška Demokratskom frontu je potvrda ideološke i vrijednosne bliskosti i privrženosti istom velikosrpskom i velikodržavnom programu i ona nije besplatna. Ukoliko dođe do konsolidacije i jačanja DF na državnom nivou, čemu vodi pobjeda u Nikšiću, treba očekivati i potpuni zaokret u politici Vlade Crne Gore prema BiH. Doći će i do intenzivnije podrške zajedničkim prosrpskim inicijativama i programima u regionalnom kontekstu". navodi Zeković.

Na lokalnom nivou, kod građana, kako tvrdi, to će se predstaviti kao saradnja tri srpske države, a kod međunarodnih partnera kao podsticaj regionalnoj saradnji i povezivanju.

"Umjesto ranije jasne podrške Crne Gore teritorijalnom integritetu i nedjeljivosti BIH, Vlada u Podgorici će sve više pratiti interese srpske političke elite u Banjoj Luci i Beogradu i postepeno stati iza njihove namjere da BiH učine nefunkcionalnom državom od koje treba odustati. Zvanični narativ o ravnogorskom pokretu, ratnim zločinima, genocidu u Srebrenici, procesu suočavanju s prošlošću i takozvanom nacionalnom pomirenju, vodećoj političkoj i društvenoj ulozi Srpske pravoslavne crkve (SPC) postaje isti u Podgorici kao i ostalim srpskim regionalnim centrima", ocijenio je Zeković.

Miješanje zvanične Srbije i Republike Srpske u unutrašnja pitanja i odnose u Crnoj Gori, o kojima već pola godina govori opozicija i intelektualci, navodi Zeković, sada vide i prepoznaju i određeni konstituenti aktuelne Vlade koji su to sada osporavali, ismijavali i nazivali obavještajnim podmetanjem.

"Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, građanski pokret URA i neki djelovi SPC koji su za veću autonomiju u Crnoj Gori, sada otvorenije to prepoznaju, čak i kroz direktne političke poruke glasačima u Nikšiću. Bojim se da je njihova reakcija zakašnjela, jer je prema DF učinjeno previše ustupaka koji urušavaju građansku i sekularnu Crnu Goru, ali i samostalnost i funkcionalnost njenih institucija, posebno bezbjednosno-obavještajne zajednice i diplomatije", saopštio je Zeković.

Smatra i da je Dodikova podrška DF-u direktna je poruka da ne kažem i prijetnja crnogorskim Muslimanima, Bošnjacima i Albancima.

"DF je politička asocijacija bez legitimiteta i uporišta kod crnogorskih manjinskih naroda a epizoda sa nepostojećom i izmišljenom Muslimanskom građanskom inicijativom to samo potvrđuje. Na kraju podrška Milorada Dodika šteti uspostavljanju srpske građanske političke misli u Crnoj Gori koja bi, da postoji, mogla da pruži odlučujući podsticaj jačanju društvene kohezije i očivanju suvereniteta Crne Gore", poručio je Zeković.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније