Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 03. 2021. 06:16   >>  06:17 18

100 DANA

Prioritet bila hapšenja, pa zdravlje građana

Rad Vlade sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na čelu u prvih sto dana, prema ocjenama analitičara, obilježilo je više kritika nego konkretnih djela, piše Dan. Dok neki ističu da je dobro što je došlo do smjena u bezbjednosnom sektoru i hapšenja, drugi to smatraju revanšističkim potezom.

I potez gašenja stare i formiranja nove avio-kompanije naišao je na podijeljena mišljenja, a ništa bolja situacija nije ni sa neizglasavanjem najvažnijih akata budžeta i plana rada nove vlade. Ipak, najviše zamjerki stiže na odnos prema građanima u borbi sa virusom korona, gdje se Vlada, kako navode, nije baš najbolje uhvatila u koštac sa tim problemom, što je rezultiralo porastom broja zaraženih i kašnjenjem pribavljanja vakcina.

Ipak, ističu da će se rad Vlade moći ocijeniti kad se donesu program i budžet i kad podaci budu mogli da se uporede.

Kadar bez iskustva u administraciji

Po mišljenju Milana Radovića, programskog direktora Građanske alijanse (GA), započeto je oslobađanje institucija nakon trodecenijske vlasti. To je nešto što raduje, ali nažalost, kako dodaje, ne ide brzinom kojom se očekivalo.

"Nijesmo zadovoljni transparentnošću i komunikacijom po brojnim pitanjima od velikog interesa za građane. Informacije kasne i ne neobjavljuju se blagovremeno. Nažalost, vidimo postavljanje i kadra bez iskustva u administraciji. Vlada mora ovaj segment svog rada unaprijediti, jer opozicija s pravom kritikuje ovaj dio upoređujući sa radom prethodne vlade. Takođe, sporo se razvija komunikacija sa NVO sektorom. Nedovoljno se u ovih 100 dana uradilo i po pitanju reforme medija. Sve ovo je bilo, ne samo očekivanje od nove vlade, već je to bilo obećano i to kao prioritet", kaže Radović.

Premijer Krivokapić je povodom 100 dana Vlade na Tviteru najavio da će na toj društvenoj platformi odgovarati na pitanja građana i pozvao ih da pitaju šta god ih interesuje. 

Pitanja su se mogla postavljati tokom cijelog jučerašnjeg dana, odnosno do sinoć u ponoć.

Pohvalna komunikacija s građanima

Analitičar Boris Marić navodi da je pohvalno što premijer putem društvenih mreža ostvaruje neposrednu komunikaciju sa velikim brojem građanki i građana, ali smatra da je to samo dio potrebne javnosti rada.

"Mora se ubrzati postupak donošenja neophodnih izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama i afirmisati proaktivni pristup informacijama. Vidjećemo i koliko će biti uvaženi predlozi NVO sektora za Program rada Vlade. Tako da treba sačekati donošenje programa rada Vlade i predlog budžeta da bismo do kraja mogli sagledati potencijal i mogući domet Vlade", kazao je Marić.

Navodi da je nova vlada za prvih 100 dana ušla u prostor brojnih i nagomilanih problema, te da epidemiološka situacija direktno ugrožava vitalne kapacitete crnogorskog društva.

"U takvoj situaciji Vlada je za prethodna tri mjeseca povukla nekoliko krupnih, dobrim dijelom i iznuđenih poteza, poput zaduženja, te potpunog otvaranja problema nacionalne avio-kompanije i brodskih kompanija. Rad ove vlade, odnosno, svaki njen potez prati se na dnevnom nivou uz jak kritički diskurs. Znači mogli bismo reći da je Vlada postala mnogo 'dostupnija' za suštinsko preispitivanje, ali to ne znači da je dovoljno uradila na polju postizanja potrebne transparentnosti", kaže Marić.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније