Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 03. 2021. 07:24 >> 07:25
2

ANDRIJAŠEVIĆ

"Bez dijaloga teško izbjeći sukob"

Stanje u Crnoj Gori je zabrinjavajuće, incidenti se prečesto dešavaju, tenzije su svakodnevne, kaže u intervjuu Vikend novinama istoričar, profesor Univerziteta Crne Gore Živko Andrijašević.

“Ako onaj ko je najodgovorniji za stanje u Crnoj Gori, a to je aktuelna vlast, ne pokuša da pronađe sagovornika na drugoj strani i započne ozbiljan unutarcrnogorski dijalog, mi ćemo teško izbjeći sukob opasnih razmjera”, upozorava Andrijašević.

Komentarišući kampanju koja se vodi protiv Crne Gore, i odgovarajući na pitanje da li ga to podsjeća na 90-e, Andrijašević kaže da nije cilj učesnika i organizatora novog pokreta samo pobjeda nad jednom političkom grupacijom ili njena marginalizacija.

“Cilj je uništiti čitav pokret koji, simbolično rečeno, predstavlja normalnu Crnu Goru modernu, demokratsku i evropsku. Kada to uništite, kada diskreditujete ili marginalizujete institucije i ljude, koje predstavljaju takvu Crnu Goru, onda je svejedno ima li ili nema crnogorske države. Onda je ta državnost samo forma, a nezavisnost privid”, naglašava Andrijašević.

Kaže i da je na snazi neviđena propaganda srpskih medija, ali ne samo srpskih.

“Činjenica da se izbori održavaju samo u Nikšiću, omogućila je svim političkim akterima da se maksimalno i isključivo posvete predizbornoj kampanji u ovom gradu. Pored političkih stranaka, na nikšićkim izborima angažovane su i mnoge druge institucije, poput raznih NVO i Crkve. Sve to stvara tenzije i metež, koji često rezultira incidentima”, naveo je Andrijašević.

Kako ističe stranke dojučerašnje opozicije lako pređu sa programskih neslaganja na diskreditaciju ličnosti iz suprotnog tabora, što, kako dodaje, nikada ne donosi dobre efekte, a ni korist, jer većina onih koji će da biraju 14. marta, već su izabrali.

“Ali, kakav god da rezultat bude, malo će se što promijeniti na državnom nivou ili u odnosu političkih snaga, iako razumijem simboliku koju nikšićki izbori u ovom trenutku imaju za sve političke grupacije”, naveo je Andrijašević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније