Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina-business

05. 03. 2021. 21:45 >> 21:46
1

MOJKOVAC

Demokrate: Priča o zaštiti vodotoka licemjerna

Priča predsjednika Opštine Mojkovac Ranka Mišnića o zaštiti vodotoka u okolini rudnika “Brskovo” je licemjerna, ocijenili su iz mojkovačkih Demokrata, i upitali ga da li će raspisati referendum gdje bi se građani izjasnili jesu li za otvaranje rudnika.

Iz Opštinskog odbora Demokrata Mojkovac naveli su da se zadnjih dana u tom gradu aktuelizovala priča o ponovnom otvaranju rudnika „Brskovo“, i da su podijeljena mišljenja da li rudnik treba otvarati ili ne.

“Od strane vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u prethodnom periodu iz dva navrata odobreno je ispitivanje rudnih nalazišta u višemilionskim iznosima. U maju 2018. godine Mišnić je najavio otvaranje rudnika, da bi se sada oglasio sa potpuno oprečnom pričom i stavom da otvaranje rudnika treba osporiti”, podsjetili su iz mojkovačkih Demokrata.

Prema njihovim riječima, poharom privrednih resursa izazvanom vladavinom DPS-a, krenule su migracije iz Mojkovca.

“Na popisu stanovništva svakih deset godina, Mojkovac je imao za oko dvije hiljade stanovnika manje. Kada se australijska kompanija Balamara Resources Limited sa sjedištem u Pertu zainteresovala za ponovnu eksploataciju rudnih nalazišta našeg Brskova, probudila se i nada naših građana za bolja vremena i svijetlu budućnost”, kazali su iz mojkovačkih Demokrata.

Oni su naveli da je švajcarski konzorcijum Tara Resources 2018. godine preuzeo projekat od navedene australijske firme i nastavio razgovore sa Vladom o dugo očekivanom otvaranju rudnika i uslovima eksploatacije koja se procjenjuje na 14 miliona tona rude.

Iz Demokrata su podsjetili da je Mišnić prošle godine, bez javne i skupštinske rasprave, uz veliko protivljenje građana dozvolio izgradnju vojnog poligona na Sinjajevini sa čijeg podnožja se koristi voda za piće, u kojoj bi bio prisutan sadržaj olovnih jedinjenja od isparivanja bojevih sredstava sa vojnih vježbi.

“Sa skoro dvije hiljade metara nadmorske visine vjetrovi i vazdušne struje raznosile bi opasne čestice na dva nacionalna parka koja nas okružuju. Zahvaljujući prvim istorijskim demokratskim promjenama i novoj Vladi ova sumanuta ideja je stopirana”, kaže se u saopštenju.

Iz Demokrata su kazali da švajcarski konzorcijum planira investiciono ulaganje od 150 miliona EUR i zapošljavanje 450 radnika minimum 15 godina.

“Da kupuje rudnik sa infrastrukturom možda bi se pojavila sumnja investitora, ali ulaganje od 150 miliona mogu priuštiti samo ozbiljne i renomirane svjetske kompanije”, navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata su kazali da elaborat o procjeni uticaja životne sredine švajcarska kompanija dostavlja nadležnom ministarstvu i Agenciji za zaštitu životne sredine koju procjenjuju i (ne)odobravaju njegovu primjenu.

“Naša država ima zakon o životnoj sredini i Pravilnik koji je rigorozniji od većine evropskih država. Ako Njemačka kao najmoćnija i industrijski najrazvijenija država Evrope ima u središtu svoje države dvije industrijske oblasti Rur i Sar, koje imaju stotine firmi koje funkcionišu uz poštovanje ekoloških standarda, zašto ne možemo i mi?”, upitali su iz te partije.

Oni su ocijenili licemjernom priču Mišnića o zaštiti vodotoka u okolini rudnika.

“Kad je na istim rečicama dao saglasnost za izgradnju mini hidroelekrata od kojih je jedna u vlasništvu njegovog brata”, naveli su iz Demokrata.

Oni su pitali Mišnića zašto sumnja u institucije nove Vlade i kompetentnost JU CETI - Podgorica i da li će on kontrolisati emisiju štetnih gasova u vazduhu i koncetraciju toksikanata u vodotocima.

“Da li će odlazeći predsjednik raspisati referendum gdje bi se Mojkovčani izjasnili jesu li za otvaranje rudnika ili ne”, naveli su iz Demokrata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније