Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 03. 2021. 18:46   >>  18:46 2

BORAVIO U CG

Proevropske snage moraju raditi zajedno

Sitna politika ne treba da skrene Crnu Goru s njenog evropskog pravca i ugrozi poziciju predvodnika u integraciji, poručio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, koji je posjetio jCrnu Goru 4. i 5. marta, u završnoj fazi posjete Zapadnom Balkanu.


Tokom sastanaka s predsjednikom Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem,  Lajčak je naglasio da je Zapadni Balkan glavni prioritet Evropske unije i da je integracija regiona u EU u našem zajedničkom interesu.

Istakao je čvrstu angažovanost Unije u Crnoj Gori, čak i u teškim vremenima, podsjetivši na obimnu pomoć protiv kovida-19, koja je obezbijeđena povrh pretpristupnih fondova i Ekonomskog i investicionog plana.

 Lajčak se osvrnuo i na visok nivo javne podrške težnjama Crne Gore da pristupi EU, ohrabrujući crnogorske vlasti da ispune očekivanja građana i obaveze prema EU, tako što će ispuniti preostale izazove u ključnim problematičnim oblastima i pokazati uvjerljiv napredak, posebno u oblasti vladavine prava.

Podstakao je sagovornike da pronađu način za konstruktivnu kohabitaciju i da ne dopuste da proevropske snage budu taoci aktera koji ne dijele iste evropske ciljeve. 



On je pohvalio i potpunu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, za koju je kazao da ukazuje na privrženost države njenoj evropskoj budućnosti, ohrabrujući Vladu da zadrži taj kurs.

Komentarišući predložene izmjene zakona o tužilaštvu, Lajčak je napomenuo da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme, te da ne bi smjela da preokrene sprovođenje pravosudne reforme, već da se nadoveže na dosadašnji rad i na taj način unaprijedi rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe je naglasio važnost dobro funkcionišuće diplomatske službe, između ostalog i u odnosu na imenovanje ambasadora Crne Gore u EU.

Lajčak je takođe imao priliku da razmijeni mišljenja s ambasadorima država članica EU i izvijesti ih o razgovorima obavljenim tokom posjete.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније