Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 03. 2021. 18:13   >>  18:14 1

ABAZOVIĆ-LAJČAK

Evropska perspektiva najbolja vizija CG

Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana i edino snažna građanska država i društvo vladavine prava mogu dovesti do članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, koji se danas sastao u vili „Gorica“ sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Abazović je kazao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

„Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana. Jedino snažna građanska država i društvo vladavine prava mogu dovesti do članstva Crne Gore u Evropskoj uniji“, naveo je Abazović.

Saopštio je da članstvo u Evropskoj uniji među građanima Crne Gore uživa nikad veću podršku.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je najveći od svih prioriteta i Vlada će se svim kapacitetima obračunati sa tim problemom“, kazao je Abazović.

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, naveo je da je Evropska unija posvećena integraciji Zapadnog Balkana, kao pitanju od najvišeg prioriteta i zajedničkog značaja. Lajčak je naglasio da je Crna Gora lider u pregovorima na prostoru Zapadnog Balkana, naglašavajući da je ključ u evropskim integracijama Crne Gore vladavina prava, sloboda medija i borba protiv korupcije.

"Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan je saopštio da Crna Gora, da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa. Ukazao je takođe da eventualne promjene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije. Lajčak je naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu", navode iz Vlade. 

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan kazao je da je uspjeh Crne Gore veoma važan u kontekstu integracija Zapadnog Balkana. Lajčak je naveo da je politička tranzicija i mirna smjena vlasti na nedavno održanim izborima istorijski momenat za Crnu Goru.

Sastanku je prisustvovala i šefica delegacije Evropske unije u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније