Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 03. 2021. 21:18   >>  21:21 1

NIMANBEGU

Ne ukidati instituciju zbog promjene tužioca

Važna institucija poput Specijalnog državnog tužilaštva ne bi trebalo da bude ugašena zbog namjere da se promijeni tužilac, poručio je poslanik Genci Nimanbegu.

Venecijanska komisija (COE) sastala se juče, u vezi nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, sa poslaničkim klubovima u Skupštini, ali i Albanskom listom.

"Upoznao sam sagovornike g-dina Hamilton – Irska, g-dina Nicolatos – Kipar, g-dina Gaspar – Portugalija i g-dina Dikov – izvjestilac KV-a o stavu Albanske liste, koju ja predstavljam, o ovim nacrtima zakona. Institucije tužilaštva osnovane ustavnim amandmanima iz 2013. godine sa ciljem povećanja nezavisnosti državnog i specijalnog tužilaštva, kao i povećanje dijaloga u Skupštini nakon što se Generalni tužilac i Tužilački savjet izabere kvalifikovanom većinom, što ovaj zakon izbjegava ili omogućava potencijalni politički uticaj ili interesnim grupama", naveo je Nimanbegu u saopštenju.

On dodaje da institucija ne bi trebalo da bude ugašena (reosnivanje pod drugim imenom) zbog namjere da se promijeni tužilac. U svakoj instituciji, kaže, ima profesionalnih i poštenih ljudi. Navode o mogućoj korupciji treba posmatrati konkretno, a ne na odgovornosti jedne profesije.

"Tužilaštvo u novije vrijeme pokazuje marljiviju inicijativu nego u prošlosti zbog koje nas navodi da razmišljamo o razlozima takvog ponašanja. Građanima su potrebne pouzdane i profesionalne institucije i to je naš politički cilj. Ni 2014. nismo glasali za tužioca u Skupštini Crne Gore, što se ni posle mnogo godina nije pokazalo kao greška", rekao je Nimanbegu.

Dodaje da skorašnja politička zbivanja utiču na to da politički zahtjevi albanskih predstavnika u Crnoj Gori uvijek utiču i procjenjuju se ne u fokusu stvarne političke rasprave, zbog kontradikcija i podjela među ostalim stanovništvom.

"Čak i izborni zakon dokazuje da postoji malo afirmativne akcije, jer naše predstavljanje još od 2012. godine u Skupštini je u smislu glasova skuplje u odnosu na ostale partije. U svakom slučaju, treba insistirati na dijalogu između pozicije i opozicije za postizanje dogovorenog zakona i treba ih uslovljavati da kandidat ima konsenzus nakon istinskog parlamentarnog dijaloga", poručio je Nimanbegu.

Trenutna vlast, kako je kazao, kada je bila u opoziciji bojkotovala je Skupštinu ili glasanje kandidata za tužilaštvo, što sada komplikuje politički dijalog.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније