Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 03. 2021. 12:51 >> 12:56
1

ABRAMOVIĆ

Nikšić pretvoren u grad iz kojeg se odlazi

Nikšić je bio grad sa visokim procentom zaposlenosti u kome su nalazili posao građani čitave Crne Gore, a danas se iz Nikšića samo odlazi. Odlaze nam najljepše i najbolje generacije trbuhom za kruhom, kako bi svoja radna mjesta i bolje uslove za život našli u zemljama zapadne Evrope, radeći poslove neuporedivo jednostavnije u odnosu na one poslove za koje su se i školovali, ističe član OO UCG Nikšić i kandidat za odbornika na listi "Za budućnost Nikšića" Dragica Abramović, poručujući da će ta kolaicija uraditi sve da se situacija popravi i Nikšiću vrate vrijednosti koje je imao.

Kako navodi kandidatkinja za odbornicu koalicije "Za budućnost Nikšića", prema zvaničnim podacima Biroa rada Nikšić, stopa nezaposlenosti u ovom gradu na kraju prošle godine, iznosila je 17,7 odsto, od čega su 1.456 visokoškolaca koji traže posao, i 1.460 sa srednjom stručnom spremom.

Abramović dodaje da se mora uzeti u obzir i ona grupa nezaposlenih mladih koji su razočarani radom Biroa rada, kao i onih koji su namjerno uklonjeni sa evidencije, jer iz nekog zdravstvenog ili drugog razloga nijesu stigli da se jave na dan kada im je zakazano, kao i nezaposlenim licima koji se nalaze u pasivi, pa se samimim tim i ne račinaju u zvaničnu statistiku kao nezaposleni.

"Sa tim podacima i namjernim smanjenjem broja nezaposlenih lica, jedino je bila zadovoljna hvalisava DPS garnitura, kako bi se manipulisalo sa smanjenom stopom nezaposlenosti, a svi dobro znamo da praksa i stvarno stanje pokazuje sasvim drugu realniju sliku”, kazala je funkcionerka Ujedinjene Crne Gore.

Kako je dodala, kolika je realna i stvarna slika nezaposlenih u Nikšiću najbolji su pokazatelji, neprekidni redovi građana ispred banaka, gdje je ovih dana dodjeljivana pomoć od Vlade Crne Gore, onim nezaposlenima koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Abramović pita šta je radila DPS - Nikšićka garnitura u pogledu smanjenja nezaposlenosti?

"Umjesto otvaranja novih preduzeća, fabrika u kojima bi radilo na hiljade nezaposlenih, oni su pozapošljavali svoju djecu, kumove i radnike partijskih prijatelja po lokalnim opštinskim preduzećima, navodi Abramović.

Ona ističe da veliki broj ljudi sa visokim obrazovanjem primarno radi po marketima, buticima, kafanama, privatnim firmama, gdje najčešće nemaju zdravstveno osiguranje i ne uplaćuje im se radni staž.

"Mi iz koalicije 'Za Budućnost Nikšića' nemamo čarabni štap i magičnu moć da sve nezaposlene odjednom uposlimo, niti da urušeni sistem vrijednosti našeg Nikšića postavimo na evropski standard, ali imamo volju i plan da mijenjamo Nikšić na bolje. Samo poštena, sposobna i odgovorna vlast, može da vrati dio toga, a sve uz pomoć i saradnju odgovornih institucija. Zato moramo činiti nadljudske napore da oblast zapošljavanja bude prioritet novoj vlasti, gdje će se prvenstveno cijeniti znanje, sposobnost, stručnost i profesionalizam. Naravno, zalagaćemo se i da se sredstva sa nivoa države, kao podsticaj za zapošljavanje daju na pravedan način, mimo partijskih uticaja”, kazala je Abramović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније