Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 03. 2021. 15:37 >> 15:38
4

GP URA

Kralj Nikola oblikovao politički život CG

Povodom 100 godina od smrti kralja Nikole, iz Građanskog pokreta URA kazali su da je kralj Nikola ličnost koja je oblikovala politički život Crne Gore šest decenija, tokom druge polovine 19. vijeka i prvih decenija 20. vijeka.

„Kralj Nikola je sa svim svojim vrlinama i manama izuzetno kompleksna istorijska ličnost. Riječ je o vladaru koji je u značajnoj mjeri modernizovao Crnu Goru, državu koja je na kraju njegove vladavine po malo čemu ličila na onu koju je preuzeo. Za vrijeme kralja Nikole Crna Gora je dobila i 'de jure' međunarodno političko priznanje, a zbog svoje političke darovitosti imao je odličnu komunikaciju sa svim značajnijim evropskim vladarima", navodi se u saopštenju.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da je kralj Nikola širenjem teritorije stvorio konture današnje Crne Gore, te da je sa tim počela da živi i multivjerska i multinacionalna država koju danas imamo.

„Kralj Nikola je znao da cijeni i uvažava sve različitosti koje sa sobom nosi multinacionalna i multivjerska država i sa velikim uvažavanjem se ophodio prema takvom društvu. Snagom Ustava i zakona čuvao je različitosti u tadašnjoj Crnoj Gori“, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Iz URE su dodali da je, istovremeno, kralj Nikola primjer vladara koji je na najbrutalniji način ispaštao zbog svojih političkih grešaka, gajenja iluzija i krajnje autoritativnosti.

„Zato je važno da kao društvo koje je naučilo lekcije iz prošlosti, neopterećeni istorijom, zasnivamo zajednicu koja će budućnost graditi na evropskim vrijednostima 21. vijeka“, zaključili su iz Građanskog pokreta URA.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније