Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 02. 2021. 19:40 >> 23:32
1

BILČIK

EU će blisko pratiti sve što podriva povjerenje

Evropske institucije pozdravile su odluku Parlamenta da sačeka mišljenje Venecijanske komisije povodom tužilačkih zakona, kaže za Javni servis šef delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Govoreći o bezbjednosnom sektoru Bilčik očekuje da će sve promjene u toj oblasti odražavati nedvosmislenu posvećenost Crne Gore NATO-u i budućem članstvu u EU.

Izmjene zakonskog okvira, posebno u oblasti pravde, neophodno je donositi uz javne konsultacije i u saradnji sa relevantim evropskim institicijama. Jasna poruka šefa delegacije EP za Crnu Goru Vladimira Bilčika je da se ne smije nazadovati u reformama, što se prvenstveno odnosi na tužilačke zakone.

"Činjenica da je Parlament odlučio da sačeka mišljenje Venecijanske komsije je dobar korak koji pozdravljamo. U evropskim insititucijama imali smo brojne zabrinutosti kada je riječ o 'brzim promjenama' i posljedicama tih promjena. Specijalno tužilaštvo bilo je važan dio pregovora o pristupanju, i Crna Gora treba da obrati pažnju ne samo na napredak, već i na moguće nazadovanje u dosadašnjim dostignućima", kazao je Bilčik.

Na pitanje kako vidi promjene u bezbjednosnom sektoru, slovački europoslanik naglašava da je važno da se održi povjerenje u postupke Crne Gore koji su u skladu sa evropskim ciljevima.

"Sve što podriva povjerenje će se blisko pratiti u evropskim institucijama, i o tome ćemo razgovarati u Evropskom parlamentu. Crna Gora je predvodnik integracija na Zapadnom Balkanu između ostalog, zato što je konstano i 100 odsto usklađena sa vanjskom politikom EU, i nadam se da može održati tu usklađenost. Svaka izmjena u tom dijelu bi bila nesrećna. Sve promjene moraju da budu u skladu sa praksama koje neće dovesti do preispitivanja u glavama partnera u EU ili u NATO-u kada je riječ o radu bezbjednosnog sektora u zemlji", naglašava Bilčik.

On je imao poruku i za crnogorske kolege, koje je pozvao da se u potpunosti uključe u rad Skupštine.

"Bojkot bilo gdje na Zapadnom Balkanu, nije put naprijed. Ukoliko želi da postane punopravni član EU, Crnoj Gori je potreban sveobuhvatniji konsenzus oko osnovnih strateških prioriteta širom političkog spektra, nezavisno od linije koja dijeli vlast i opoziciju. Pozvao bih opoziciju koja je vladala godinama da se vrati ne samo u Parlament, već i u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje kada bude konstituisan", poruka je Bilčika.

Šef delegacije EP za Crnu Goru najavio je i brojne amandmane na Izvještaj Evropskog parlamenta, o kojima će Spoljnopolitički odbor glasati sredinom aprila.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније