Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 02. 2021. 18:10 >> 20:08
3

AUTORI DA ODGOVARAJU

"Sramna karikatura Sanje Damjanović"

Koalicija "Evropski tim za Nikšić" osudila je objavljivanje karikature Sanje Damjanović, koja je postala viralna na društvenim mrežama.

"Sramna karikatura na račun Sanje Damjanović je politički instruisan napad na dostojanstvo jedne žene i naučnice. Ogavna je brutanost i spremnost mrzitelja svega i svakoga ko ne dijeli njihovu stranačku i ideološku orijentacija, da uvrijede i napadnu bez ikakvog skrupula i granica", navodi se u saopštenju Koalicije "Evropski tim za Nikšić".

Poručili su da takvim izlivima mržnje ne smije biti mjesta u našem društvu, već se takvom obliku devijantnosti mora stati na put.

"U tom cilju, pozivamo nadležne državne organe da u skladu sa svojim ovlašćenjima reaguju, adekvatno sankcionišu i spriječe sve javne izlive mržnje sa političkom i svakom drugom konotacijom", poručuje se u saopštenju.

Poslanice DPS-a: Besprizorna, neljudska karikatura

Besprizorna, neljudska kampanja koja se na društvenim mrežama vodi protiv koalicije Evropski tim za Nikšić danas je dostigla svoju kulminaciju. Karikaturalna politika svoje nedjelo rušenja svih vrijednosti crnogorskoga društva potvrdila je karikaturom nositeljke liste dr Sanje Damjanović, saopštile su poslanice DPS-a u Skupštini Crne Gore.

"Srušili su zavjet naših predaka. Narugali su nam se. Pokušavaju da ponize Crnu Goru, njene žene, snagu, dostojanstvo, ponos i prkos crnogorski. Dirnuli su nam svetinje, počeli su odavno. Mislili smo da će stati, ali oni ne odustaju od svoga zloćudnog nauma brukanja žena. Pozivamo javnost na bunt. Kažimo im “ne”! To su isti oni koji su 2006. godine kazali “ne” Crnoj Gori. Ne nezavisnoj, suverenoj Crnoj Gori. Ove karikature su njihovo bezočno “ne” nezavisnoj, suverenoj ženi koja se hrabro bori za našu, građansku i slobodnu Crn.u Goru", navodi se u zajedničkom saopštenju poslanica DPS-a.

Ne postoje niže grane od onih na koje pada čovjek koji, na bilo koji način, vrijeđa ženu, poručio je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković.

"Saučesnici su kompletna Vlada, kompletna policija i svaki poslanik vladajuće većine - sve do momenta dok ne otkriju počinioce ovog gnusnog djela", napisao je Eraković na Tviteru.

SD: Najprizemniji napad na dostojanstvo žene

Fotomontaža nositeljke liste "Evropski tim za Nikšić" Sanje Damjanovic predstavlja najprizemniju vrstu napada na dostojanstvo jedne žene, poručio je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

"Nažalost, ne možemo reći da nas ovakvo ponašanje naše političke konkurencije iznenađuje. Ovo je samo nastavak negativne kampanje koja traje već duži vremenski period, a koja za cilj ima blaćenje političke konkurencije na najogavniji mogući način. Ovim putem pozivamo nadležne institucije da postupe shodno svojim ovlašćenjima, rasvijetle ko stoji iza ovog nečasnog čina i odgovorne adekvatno sankcionišu. Od Vlade i NVO sektora očekujemo principijelnu reakciju, kao kada se u istoj situaciji nalazila ministarka u Vladi Crne Gore", saopštio je Zirojević.

Crnogorski ženski lobi: Hajka na žene iz političkog i javnog života

Karikatura naučnice Sanje Damjanović odražava neprihvatljivo stanje marginalizacije i deskreditacije prvenstveno gospođe Damjanović, ali i svih žena u Crnoj Gori, ocijenila je građanska aktivistkinja iz Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović.

"Zahtijevamo da skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost i predsjednica Božena Jelušić osude ove sve učestale javne napade na žene iz političkog i javnog života. Očekujemo da se Vlada i njen premijer Zdravko Krivokapić jasno i javno izjasne i osude seksističke i diskrimininatorske oblike poniženja i diskreditacije Sanje Damjanović i svih žena u Crnoj Gori", kazala je Petrović.

Kako ističe, ćutanje političkih subjekata na posljednja dešavanja u kojima se žene degradiraju, u Crnogorskom ženskom lobiju razumiju kao tolerisanje i prihvatanje toga normalnim u javnom, društvenom, ličnom i porodičnom okruženju.

"Nastavlja se ogavna , brutalno primitivna , seksistička i mizogena hajka na žene iz političkog i javnog života. Sada je nakon ministarke Vesne Bratić predmet necivilizaciskog iživljavanja i diskriminacije na društvenim mrežama postala naučnica Sanja Damjanović. U suženom pojmu shvatanja uloge i važnosti žene u društvu i na javnoj sceni onih muškaraca i osoba koji na ovakav vulgaran način predstavljaju i vide žene u svojim “remek djelima”, govori nam da će patrijarhalni obrasci još dugo uspijevati da živote žena potcjenjuju, ismijavaju i izvrću javnom ruglu i stigmatizaciji i da nam umjesto ravnopravnog dijaloga i rada nude prijetnje, ucjene i javna poniženja", zaključila je Petrović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније