Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 02. 2021. 16:34   >>  16:38

KORDIĆ-PARCOS

Nova metodologija da ubrza pregovore sa EU

Crna Gora je prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora i očekujem da će njena primjena dovesti do ubrzanja reformi kroz intenzivniji politički dijalog i snažniju podršku država članica i Evropske komisije, kazala je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom, Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorom Grčke, Panajotisom Parcosom.

"Crna Gora dobro napreduje u procesu evropske integracije, najnapredniji ste u regionu kada je riječ o ostvarenim rezultatima i Grčka će nastaviti da vam pruža svu potrebnu podršku, kako bi Crna Gora uskoro postala prva naredna članica EU“, poručio je Parcos.

On je izrazio zadovoljstvo tradiocionalno dobrim prijateljskim odnosima i plodotvornom saradnjom u više oblasti, te prenio snažno opredjeljenje Grčke da nastavi da podržava integraciju Crne Gore i ostalih država regiona u EU, istakavši da evropske vrijednosti i standardi donose dobrobit za građane i državu, kao i za cijeli region Jugoistočne Evrope.

Ukazao je na važnost sprovođenja agende uvezanosti za Zapadni Balkan i realizacije dobrih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, kako bi cijeli region bio snažnije vezan za EU.

„Očekuje nas puno posla, ali je Vlada spremna i odlučna da, uradi sve na sprovođenju suštinske reforme vladavine prava, ali i unapređenju svih sektorskih politika kroz korištenje potencijala Ekonomsko-investicijskog plana za Zapadni Balkan. Pripadanje porodici evropskih naroda je snažan motiv da pregovarački proces iskoristimo na najbolji način i uredimo naše društvo po evropskim standardima, a građanima obezbijedimo bolji, evropski, kvalitet života“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Glavna pregovaračica je istakla da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora i iznijela očekivanje da će njena primjena dovesti do ubrzanja reformi kroz intenzivniji politički dijalog i snažniju podršku država članica i Evropske komisije.

Istakla je da je grčko iskustvo u procesu pristupanja EU značajno za Crnu Goru, imajući u vidu da je riječ o prvoj državi s prostora Jugoistočne Evrope koja je postala članica EU.

"Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti evropske integracije i saglasili se o potrebi unapređenja saradnje kroz konkretne projekte u okviru sprovođenja IPA III, uključujući Zapadnobalkanski investicijski okvir, kao i mogućnosti saradnje s grčkim univerzitetima u okviru programa Erasmus plus i Horizont Evropa", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније