Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 02. 2021. 15:42   >>  27. 02. 2021. 07:37 6

BILČIK

Nikšićani da glasaju bez miješanja spolja

Rezultate izbora u Nikšiću treba da odredi volja građana koji će glasati za političke programe stranaka, bez neprimjerenih vanjskih uticaja i manupilativnih kampanja dezinformacija. To je dopisniku RTCG u Briselu kazao šef delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Smatra da bi lokalni izbori u svim opštinama trebalo da se održavaju istog dana, jer je sada, kako kaže, Crna Gora u stanju konstantne političke kampanje.

Izbori u Nikšiću biće pod punom pažnjom evropskih partnera, kaže za TVCG kopredsjedavajući parlamentarnog odbora Evropskog parlamenta sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

"Važno je da budućnost Crne Gore, pa i na lokalnom nivou bude odlučena voljom građana, uz učešće političkih stranaka u Crnoj Gori, ne nekih vanjskih snaga, ili neprimjerenih spoljnih uticaja, niti koncentrisanim manipulativnim kampanjama dezinformacija. Građani zaista treba da odluče na izborima, i da glasaju za političare i njihove programe", poručio je Bilčik.

To je, kako naglašava Bilčik, u interesu crnogorske demokratije i evropske budućnosti koju podržava više od 70 odsto građana države.

Kaže i da je našoj zemlji neophodna izborna reforma, koja se bezuspješno planira godinama.

"Postoji nova posvećenost da se preispitaju izborni zakoni i mislim da je krajnje vrijeme da Crna Gora uskladi lokalne izbore za jedan dan, jer ovako Crna Gora je u stanju konstantne političke kampanje koja ne doprinosi stabilnosti demokratije u zemlji, a to vidimo i na izborima u Nikšiću. Poslije ovih, imaćemo lokalne izbore u drugim opštinama, a to ne pomaže. Mislim da je sistemski odgovor na brojna pitanja koja su se pokrenula tokom izbora u Nikšiću temeljniji pregled i izmjena izbornih zakona", naveo je Bilčik.

Sagovornik TVCG zaključuje da Crna Gora ima podršku Brisela na putu ka EU, i da će samo marljivim radom na reformama uspjeti da zatvara pregovaračka poglavlja.

Pitanje evropske budućnosti se, kako kaže, ne smije dovesti upitanje uz očekivanje da će izbori u Nikšiću proteći u dobroj i mirnoj atmosferi u skladu sa osnovim demokratskim standardima svih izbora u Evropi.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније